Új vezetőt neveztek az iráni Forradalmi Gárda élére

Vágólapra másolva!
Az új vezetőt Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah nevezte ki vasárnap. A gárda ellenőrzése alá tartozik az ország ballisztikusrakéta-programja.
Vágólapra másolva!

A döntés értelmében az eddigi parancsnokot, Ali Dzsafari tábornokot Mohamed Szalami váltja fel, aki eddig is magas tisztséget töltött be az iráni fegyveres erők elitcsapatának számító gárdában. A bejelentést nem indokolták.

Hosszein Szalami korábban gyakran élesen bírálta az Egyesült Államokat, Izraelt és több európai országot is.

Dzsafari tíz évre szóló megbízatása két éve járt le, ám azt Hamenei ajatollah akkor meghosszabbította.

Az alakulatot április 8-án az Egyesült Államok terrorista szervezetnek minősítette.

Ez az első eset, hogy egy más állam fegyveres erőit vagy egy részét így minősítik Washingtonban. Válaszul az iráni parlament, a medzslisz terrorizmust támogató kormánynak nyilvánította az amerikai vezetést, valamint hivatalosan is a terrorszervetek listájára helyezte az Egyesült Államok hadseregének Közel-Keletért felelős Középső Parancsnokságát (Centcom).

Az iráni Forradalmi Gárda ellenőrzése alá tartozik az ország ballisztikusrakéta-programja és a nukleáris program fejlesztése.

2018 decemberében egyik vezetője, Amir Hadzsizadeh bejelentette, hogy Irán képes 2000 kilométeres, sőt, ennél nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéták előállítására is, és évente 40-50 rakétakísérletet hajt végre.

A gárda 1979-ben, az iráni iszlám forradalom idején jött létre, és Ali Hamenei közvetlen ellenőrzése alá tartozik. Jelenleg mintegy 125 ezer tagja van, légi és tengeri egységekkel is rendelkezik. Az alakulat része a Baszidzs nevű önkéntes paramilitáris alakulat, ami elsősorban az országon belül aktív, illetve az al-Kudsz brigád, amely a térség más országaiban - például Szíriában - nyújt katonai segítséget Teherán szövetségeseinek.