Ukrán elnökválasztás: a cél valóra váltani az álmokat

Vágólapra másolva!
Az ukrán elnökválasztásról közölt exit poll-adatok azt mutatják, hogy a választópolgárok a változásra voksoltak - jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

"Most az ország új vezetésén a sor, hogy megértse és valóra váltsa válaszói reményeit. Ez mind a bel-, mind a külpolitikára vonatkozik" - mondta a diplomata.
Az ukrán elnökválasztás második fordulójában az exit-pollok szerint Volodimir Zelenszkij humorista-producer-üzletember a szavazatok több mint 70 százalékával legyőzte a hivatalban lévő államfőt, Petro Porosenkót.
Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke Moszkvában újságíróknak nyilatkozva megalázónak és szégyenletesnek minősítette Porosenko vereségét. Az hangoztatta, hogy a választók túlnyomó többsége hátat fordított a hivatalban lévő államfő politikájának.
A szenátor kijelentette, hogy Oroszország egyelőre nem fűz nagy reményeket Zelenszkij győzelméhez, mert szerinte Ukrajna Porosenko kormányzása alatt "megszűnt szuverén államnak lenni". (A moszkvai vezetés tipikusan azzal vádolja Kijevet, hogy a 2014-es belpolitikai fordulat után a nyugati érdekek kiszolgálójává vált.) Úgy vélekedett, a választási eredmény arról tanúskodik, hogy Ukrajnában egyre kevésbé hisznek az ország elleni külső agresszióban.