Srí Lanka-i terror: 290-re emelkedett a halottak száma

Srí Lanka, terror, templomokban robbantottak, 2019.04.21. galéria
Colombo, 2019. április 21. Az egyik megrongálódott templom Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban. A merényletekben legkevesebb 156-an életüket vesztették, és 400-an megsebesültek. MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara
Vágólapra másolva!
Alig egy éjszaka leforgása alatt 207-ről 290-re emelkedett a húsvétvasárnapi merényletsorozat áldozatainak száma Srí Lankán. A támadást keresztény templomok és négy luxusszálloda ellen intézték, ezért az áldozatok és a sebesültek között sok a külföldi is. A rendvédelmi hatóságok megerősítették a sajtóinformációkat: 24 gyanúsítottat őrizetbe vettek a főváros, Colombo térségében.
Vágólapra másolva!

Ruvan Gunasekera, a helyi rendőrség szóvivője szerint

a sebesültek száma hozzávetőleg ötszáz,

vagyis mind a halálos áldozatok, mind pedig a sebesültek száma jelentősen emelkedett vasárnap este óta. (Az Origo részletes, vasárnap esti összefoglaló cikkét ITT olvashatja.)

A terroristák előzetes figyelmeztetés nélkül lecsaphatnak – írta az amerikai külügyi tárca a szigetországba utazó állampolgárai számára. A szélsőségesek célpontjai között kedvelt turistalátványosságok, közlekedési csomópontok, bevásárlóközpontok, szállodák, imahelyek, repülőterek és más nyilvános helyek szerepelhetnek – hangsúlyozta a minisztérium.

Srí Lanka-i kormányzati tisztségviselők szerint

32 külföldi is van a halottak között.

A sajtó értesülései szerint brit, amerikai, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárokról van szó.

Az egyik megrongálódott templom Srí Lanka fővárosában, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban Forrás: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

A rendvédelmi hatóság közölte azt is, hogy a robbantás sorozattal összefüggésben

huszonnégy gyanúsítottat vettek őrizetbe

a főváros, Colombo térségében.

Egy kormányzati forrás szerint Maitripala Sziriszena elnök hétfő reggelre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, amelynek ülésén Ranil Vikremeszinghe kormányfő is részt vesz.

Katonák felügyelik a rendet

A hatóságok időközben feloldották a történteket követően elrendelt kijárási tilalmat. A Reuters hírügynökség helyszíni beszámolója szerint hétfőn reggel katonák felügyelték a rendet a nagyobb szállodák előtt, illetve a világkereskedelmi központ előtt a kereskedelmi negyedben. A Srí Lanka-i kormány emellett elérhetetlenné tette a hozzáférést a közösségi portálokhoz és az üzenetküldő szolgáltatásokhoz.

A 13 gyanúsított mind Srí Lanka-i

Vikremeszinghe elismerte vasárnap, hogy

a hírszerzésnek voltak előzetes értesülései egy kevésbé ismert iszlamista csoportról,

illetve vele összefüggésben templomok elleni lehetséges merényletekről. Az állami televízióban közvetített beszédében hangsúlyozta, hogy ki fogják vizsgálni, miért nem tettek intézkedéseket ez ügyben. Hozzátette: az elfogott személyek mind Srí Lanka-iak. A miniszterelnök ugyanakkor arról is szólt, hogy külföldről kér segítséget annak kiderítésére, hogy a támadók kapcsolatban álltak-e nemzetközi terrorszervezetekkel.

– hangoztatta. Továbbra sem jelentkezett egy terrorszervezet sem a húsvétvasárnapi támadások elkövetőjeként.

Óráról órára emelkedik a halálos áldozatok száma Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

Összehangolt támadás történt, szinte egy időben

A nyolcból hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában – a Cinnamon Grand Hotelben, a Shangri-La Colombóban, a Kingsburyben és egy vendégházban a Dehivela peremkerületben –, valamint a Szent Antal katolikus templomban, illetve egy eddig meg nem határozott épületben.

A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre. A templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt.

Hat robbanás szinte egy időben történt. A nyolcadik merényletet a főváros egyik északi peremkerületében, Dematagoda helységben hajtották végre, és három rendőr lett az áldozata. Ezt és két korábbi robbantást is öngyilkos merénylő követte el a rendőrség közlése szerint.

Félnek, hogy a támadássorozat a felekezetek közötti erőszak fellángolását eredményezi Forrás: AFP/Anadolu Agency/Chamila Karunarathne

Egy további

robbanószerkezetet a Colombótól 30 kilométerre fekvő Bandaranaike repülőterének közelében találtak és hatástalanítottak

a hatóságok – közölte a légierő egyik szóvivője.

Félő, hogy a támadások a felekezetek közötti erőszak fellángolását eredményezheti. A rendőrség szerint

vasárnap este gyújtóbombát dobtak egy mecsetre

az ország északnyugati felében, illetve nyugaton gyújtogatási kísérletet jelentettek két olyan üzlet ellen, amelynek muszlimok a tulajdonosai.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége – 2009 – óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások.