A Központi Választási Bizottság (CVK) honlapja szerint az ukrán elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulójában leadott szavazatok 97,84 százalékának összeszámlálása után továbbra is Volodimir Zelenszkij humorista-producer jelölt vezet 73,15 százalékkal, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfő 24,53 százalékon áll.

A részeredmények szerint az országban egyedül a nyugat-ukrajnai Lviv megyében áll Porosenko az élen (ott a voksok 62,82 százalékát szerezte meg, míg ellenfele 34,45 százalékot), az összes többi megyében Zelenszkij vezet. Ezen kívül külföldön kapott a hivatalban lévő elnök több szavazatot (54,73 százalék), mint Zelenszkij (43,78 százalék).

Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) ellenzéki párt vezetője hétfőn egy

újabb esélynek nevezte a változásra Zelenszkij győzelmét

a parlamenti frakciók közötti egyeztető ülésén. Szerinte kétszer volt már hasonló esélye Ukrajnának, a 2004-es „narancsos forradalom” és a 2014-es „méltóság forradalma” után, de mindkétszer veszni hagyták, most viszont az emberek békés úton szerezték meg ismét ezt az esélyt.

Volodimir ZelenszkijForrás: AFP/Sergei Supinsky

Szerinte most az a kérdés, hogyan kell végrehajtani a változtatásokat, ugyanis az emberek nem fognak éveket várni.

Felszólította képviselőtársait, hogy ne akadályozzák az új elnököt a változtatások végrehajtásában, mert azzal a választók akaratával szegülnek szembe.

Azt is mondta, mihamarabb lehetőséget kell adni az új államfőnek arra, hogy új személyeket nevezzen ki a főügyészség, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a védelmi tárca élére.

Timosenko sürgette továbbá, hogy ne várjanak az őszi parlamenti választásokig, hanem már most nevezzen ki a parlament új kormányt.

Viktor Janukovics, a 2014-es Majdan-tüntetések nyomán leváltott és Oroszországba menekült volt ukrán elnök gratulált Zelenszkijnek választási győzelméhez – közölte hétfőn fiának ügyvédje, Jurij Kiszarij a Facebookon. Üzenetének valódiságát megerősítette az Ukrajinszka Pravda hírportálnak Janukovics ügyvédje, Vitalij Szergyuk is.

Petro PorosenkoForrás: MTI/EPA/Mihail Palincsak

Ebben a menesztett ukrán elnök azt írta, hogy az ukránok nehéz történelmi pillanatban bízták rá az államfői posztot, amikor a békeszerető ukrán nép sokkal megosztottabb és jobban radikalizált, mint bármikor volt. Janukovics a Donyec-medencei konfliktust „testvérháborúnak” nevezi üzenetében, említést sem téve az Ukrajnával szembeni orosz agresszióról.

„Ezen szörnyű szenvedésekért a bűn Petro Porosenkót és társait terheli, akik az elmúlt években a gyűlölet és az erőszak politikáját folytatták. A választók már egyértelmű ítéletet mondtak fölöttük szavazataikkal. A történelem biztosan meghozza majd a saját, még keményebb ítéletét” – mondta Janukovics.

Szerinte Zelenszkijnek az a feladata, hogy békét hozzon Ukrajnának, egyesítse és összebékítse az ukrán népet.

A Moszkva-barát exelnök azt mondta, hogy mélyen fejet hajt az ukrán nép bölcs döntése, tudatos választása előtt.

Január 24-én egy kijevi bíróság 13 év börtönre ítélte távollétében Janukovicsot hazaárulásért, amiért segédkezett Moszkvának az Ukrajna elleni orosz agresszió végrehajtásában, a Krím félsziget elcsatolásában és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus kirobbantásában. Az ítéletet Janukovics védői megfellebbezték, ezért még nem jogerős.