Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

Vágólapra másolva!
A thaiföldi hatóságok megkezdték hétfőn a világ első olyan lakóházának a felszámolását, amelyet egy amerikai-thaiföldi pár létesített a thaiföldi partok mentén a nyílt tengeren, minden ország vagy bíróság joghatóságán kívül.
Vágólapra másolva!

Chad Elwartowski, a bitcoinból meggazdagodott amerikai milliomos és thaiföldi élettársa, Supranee Thepdet néhány hónapja épített egy vízen lebegő, nyolcszögletű lakóalkalmatosságot 26 kilométerre Phuket sziget partjaitól, szerintük Thaiföld felségterületén kívül.

Csakhogy a thaiföldi hatóságok szerint az építmény a 200 tengeri mérföldes (321 kilométeres) kizárólagos gazdasági övezeten belül fekszik,

így sérti az ország szuverenitását, ami akár életfogytiglani börtönnel, sőt halállal büntethető.

A pár ellen vádat emeltek.

A 46 éves férfi és partnere két hónapig lakott a tengeri lakban, kinyilvánítva a közösségi médiában, hogy egyetlen ország törvényei, egyetlen bíróság ítéletei sem vonatkoznak rájuk.

A thaiföldi hatóságok első, április 13-i razziája elől menekültek el, jelenleg szökésben vannak, a hatóságok szerint még Thaiföldön.

Az amerikai férfi vízumát a thai hatóságok visszavonták. A házikót partra vontatják tárgyi bizonyítékként a pár elleni eljárásban.

A férfi és élettársa tagja az úgynevezett seasteadig mozgalomnak, amely nemzetközi vizeken, a világ államainak joghatóságán kívül szeretne úszó településeket alapítani. Az Andamán-tengeren, Phuket mellett lebegő ház volt az első megvalósult projektje az utópisztikus mozgalomnak, amelyet kezdetben támogatott Peter Thiel, a PayPal társalapítója is.