Újabb halálos támadás ért egy katonai tábort Maliban

2019.04.22. 07:10

Mali központi részét már évek óta az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló iszlamisták tartják rettegésben. Nem kizárt, hogy a támadók, akik tizenegy katonával végeztek, a terrorcsoport tagjai voltak.

Egyelőre azonban egy csoport sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Az ismeretlen támadók a hadsereg Guirében lévő táborát egy tizenegy kocsiból álló konvojjal közelítették meg - közölte Niame Keita helyi tisztségviselő. "Felgyújtották a tábort és felszerelést zsákmányoltak" - tette hozzá. A mali védelmi minisztérium megerősítette a történteket mondván többen megsebesültek.

Márciusban az al-Kaida helyi ága jelentkezett egy hasonló támadás elkövetőjeként, amelyben tizenhat katona halt meg a központi fekvésű Mopti térségében.

Az al-Kaida zászlójaForrás: Wikimedia Commons

Az elharapódzó erőszak miatt nyújtotta be lemondását a múlt héten Soumeylou Boubeye Maiga, Mali miniszterelnöke maga és kormánya nevében, amit az államfő el is fogadott.

Március 23-án ugyanis fegyveresek mészárolták le az Ogossagou Peulh nevű fali lakóit, mintegy 160 embert, köztük várandós nőket és időseket is. Április elején több tízezren követelték a kormány lemondását Bamako utcáin.

Az al-Kaida és a vele szövetséges fegyveres csoportok igyekeznek felszítani és kihasználni az etnikai feszültségeket Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban. Maliban 2013-ban a francia hadsereg avatkozott be, hogy megakadályozza a szélsőségesek térhódítását. A fegyveres milíciák azóta újraszervezték magukat, és ismét egyre nagyobb a befolyásuk Mali középső és északi részén.