A katalán helyzeten vitáztak a legtöbbet a spanyol miniszterelnök-jelöltek

Vágólapra másolva!
A katalán konfliktus okozta a legfeszültebb perceket a négy legnagyobb spanyol párt miniszterelnök-jelöltjeinek első, élő televíziós vitáján, amelyet a spanyol közszolgálati televízió (RTVE) rendezett hétfőn késő este a vasárnapi előrehozott választások előtt.
Vágólapra másolva!

"Elfogadhatatlan, hogy (...) azokkal akar lepaktálni, akik szét akarják szakítani Spanyolországot" - mondta Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke Pedro Sánchez jelenlegi szocialista kormányfőhöz intézve szavait. Hangsúlyozta: a miniszterelnököt rajtakapták, hogy a katalán önrendelkezésről tárgyalt a nacionalistákkal. Követelte, hogy Pedro Sánchez valljon színt: valóban kegyelmet ad-e a függetlenségpárti politikusoknak, ha elítélik őket az ellenük zajló perben.

A kegyelemért cserébe mandátumokat - vette át a szót Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt elnöke, aki saját szónoki pultjára helyezett egy bekeretezett fényképet, amelyen a kormányfő és Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök látható egy tavaly decemberi megbeszélésen.
Mint mondta, Sáncheznek szüksége van a szeparatisták támogatására ahhoz, hogy kormányon maradhasson, és szerinte "nemzeti vészhelyzet", hogy a választásokon ellenzékbe küldjék a szocialistákat.

"Hazudnak!" - reagált a szocialista miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a katalán függetlenséget pártolók tudják: a függetlenség nem fog megvalósulni, nem lesz róla népszavazás, és az alkotmány keretein belül kell párbeszédet folytatniuk.

Pablo Iglesias, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) radikális baloldali pártszövetség vezetője kifejtette: világos, hogy Spanyolország többnemzetiségű, és az együttélést nem lehet erőszakkal helyreállítani.

Lehetséges együttműködések

A vitában kiemelt helyet kaptak a lehetséges választások utáni együttműködések is. Iglesias a PSOE, Rivera pedig a PP felé tett egyértelmű ajánlatot, e két párt vezetője viszont nem kötelezte el magát.

Nincs egyértelmű győztes

A 100 perces, szünet nélküli vitát követően felkért szakértő újságírók értékelték az elhangzottakat a közszolgálati televízió stúdiójában. Többségük úgy vélte, nincs egyértelmű győztese a tévévitának, ami szerintük a négypárti formátumból adódik.
Az El País baloldali és a La Vanguardia című katalán napilap internetes olvasói felmérése viszont Albert Riverát hozta ki a vita győzteseként.

A listavezetők televíziós vitája kedden az Antena 3 spanyol országos kereskedelmi csatornán folytatódik. Most először fordul elő, hogy teljesen azonos felállásban rendezzen vitát két tévétársaság, ráadásul egymást követő napokon.

Nincs egyértelmű favorit

Az általános parlamenti választások előtt közétett utolsó közvélemény-kutatások szerint Spanyolországban egyik politikai oldalnak sincs egyértelmű parlamenti többsége. A felmérések a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) győzelmét jelzik, de továbbra sem akkora fölénnyel, hogy az elegendő lenne az önálló kormányalakításhoz. Több kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy egy esetleges kétpárti baloldali vagy egy hárompárti jobboldali koalíció sem tudná összegyűjteni a parlamenti többséghez szükséges 176 mandátumot.

Ellenben a kormányalakítás matematikai esélye látszik a szocialista párt és az Állampolgárok liberális középpárt esetleges együttműködése esetén, ezt azonban utóbbi párt elnöke, Albert Rivera több alkalommal is kizártnak nevezte a kampány során.

A felmérések által felvázolt lehetséges belpolitikai helyzet alapján a parlamentbe várhatóan bejutó katalán és baszk nacionalista pártokon múlhat, hogy tud-e kormány alakulni a választások után Spanyolországban.