Fukusimai katasztrófa: eltávolítják a használt fűtőelemeket

fukusima, cunami, japán, megemlékezés,
Vágólapra másolva!
Kiemelték az első elhasznált nukleáris fűtőelemet a hét közül a Fukusima I. atomerőmű hármas reaktorának pihentető medencéjéből - közölte kedden a létesítményt üzemeltető TEPCO energiaipari vállalat.
Vágólapra másolva!

A fűtőelemet egy másik, a létesítmény területén található, de a hármas számú reaktor körzetén kívüli medencébe szállították át. A művelet elvégzését még 2015-ben tervezték meg, de különböző - például biztonsági - okok miatt többször elhalasztották.

A reaktor pihentető medencéjében 566 fűtőelem található, ezek közül 514 elhasznált. Most csak hetet emelnek ki, a megmaradtak eltávolítása pedig júniusban kezdődik és jövőre fejeződik be. Azt követően, hogy végeztek a munkálattal a harmadik reaktornál, hozzálátnak az első és a második reaktorházban elvégzendő feladatokhoz.

Ezek a reaktorok sérültek meg a legsúlyosabban.

Nyolc évvel ezelőtt, 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, a földmozgást követő hatalmas szökőár pedig megrongálta a fukusimai atomerőművet.

Három reaktorban magolvadás következett be.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, a földmozgást követő hatalmas szökőár pedig megrongálta a fukusimai atomerőművet Forrás: AFP/Yomiuri Shimbun

A fűtőanyag átolvasztotta a reaktor vasbeton nyomástartó edényét, és felgyülemlett az atomreaktor alján. A megsérült reaktorokat hűtik, folyamatosan vizet pumpálnak bele. A keletkezett károk helyreállítása,

a reaktorok leszerelése mintegy negyven évig tart majd.

Az atomkatasztrófa után az erőmű környékéről több mint 140 ezer embert kellett biztonságos helyre menekíteni. A Fukusima I. atomerőmű leszerelésének költségeit 2016-ban mintegy 75 milliárd dollárra becsülték, de az összeg ennél feltehetően nagyobb lesz.