Vandálok romboltak le 18 sírt egy zilahi temetőben

2019.04.23. 09:48

Ismeretlenek 18 sírt gyaláztak meg a Zilah belvárosában levő református temetőben - írta kedden internetes kiadásában a Graiul Salajului helyi napilap.

Az elkövetők sírköveket borogattak fel, törtek össze. A rendőrség szóvivője a lapnak elmondta, nyomozást indítottak, és keresik az elkövetőket.

Püsök Sándor Csaba, Zilah belvárosi református lelkésze elmondta, hogy a temetőőr múlt kedden jelentette a sírrongálást.

Az eset azért kapott egy hét késéssel nagy nyilvánosságot, mert a húsvéti istentiszteleten tájékoztatták a híveket a történtekről, és közölték a rendőrség kérését, hogy személyesen is tegyen mindenki feljelentést, akit kár ért. Egyben felhívták a hívek figyelmét arra, hogy azonnal jelentsék, ha olyanokat látnak a sírkertben, akik feltételezhetően nem a szeretteik sírjához jöttek.

18 sírt rongáltak meg - IllusztrációForrás: MTI/Komka Péter

A lelkész elmondta, hogy a meggyalázott sírok a temető egy viszonylag eldugott hátsó részében találhatók, a katolikus temetőbe vivő átjáró közelében.

Püsök Sándor Csaba az MTI kérdésére elmondta: egyelőre nem lehet megállapítani azt, hogy célzatosan magyarellenes cselekedet történt volna. A helyszínelő rendőröktől tudja, hogy korábban a helyi köztemetőben is történt a mostanihoz hasonló, de jóval kisebb vandalizmus.