Tudhatott a készülő robbantásokról, mégsem tett semmit a hírszerzés

Srí Lanka, terror, templomokban robbantottak, 2019.04.21.
Vágólapra másolva!
Hírszerzési vezetők szándékosan visszatartották a készülő terrortámadásra vonatkozó információkat - jelentette ki Laksman Kiriella Srí Lanka-i házelnök szerdán a colombói parlamentben.
Vágólapra másolva!

A házelnök azt mondta, hogy a hatóságok április 4-én kaptak figyelmeztetést az indiai titkosszolgálattól, hogy

öngyilkos merényletek várhatók szállodák, templomok és politikusok ellen.

Három nappal később az államfő vezetésével ülésezett a Srí Lanka-i biztonsági tanács,

de az információt szélesebb körben nem osztották meg.

Valaki irányítja ezeket a hírszerzési vezetőket. A biztonsági tanács politizálni kezdett. Ezt ki kell vizsgálni - hangsúlyozta Laksman Kiriella.

Több mint hatvan embert vettek őrizetbe a templomok és szállodák ellen elkövetett, 359 halálos áldozattal és több mint ötszáz sebesülttel járó merényletek ügyében. A halottak között 39 külföldi van Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

A húsvétvasárnapi terrortámadásban

kilenc öngyilkos merénylő vett részt, volt köztük egy nő is, nyolcat sikerült közülük már azonosítani.

A támadásért felelőssé tett Nemzeti Tauhíd Dzsamaat vezetője is végzett magával az egyik helyszínen - tudatta a Srí Lanka-i védelmiminiszter-helyettes.

Eddig már több mint hatvan embert vettek őrizetbe a templomok és szállodák ellen elkövetett, 359 halálos áldozattal és több mint ötszáz sebesülttel járó merényletek ügyében. A halottak között 39 külföldi van.

A Srí Lanka-i hadsereg korábbi vezérkari főnöke ezzel egy időben úgy nyilatkozott, hogy

a támadást valószínűleg hét-nyolc éven át készítették elő.

Washingtonnak nem volt előzetes információja a készülő merényletről - közölte az Egyesült Államok colombói nagykövete, Alaina Teplitz. A diplomata úgy vélekedett, hogy jelenleg is folyamatban vannak terrorista összeesküvések Srí Lankán.

- figyelmeztetett.

Dánia indiai nagykövete a TV2 dán televíziónak arról számolt be szerdán, hogy a robbantások idején eltűnt két dán állampolgár, akik egy colombói szállodába jelentkeztek előzőleg. Hozzátartozóik és a hatóságok vasárnap óta sikertelenül próbáltak meg kapcsolatba lépni velük. A merényletekben három dán biztosan meghalt. Anders Holch Povlsennek, Dánia leggazdagabb emberének a négy gyermekéből három meghalt a támadásokban.