Merényletre készült az Iszlám Állam Törökországban

2019.04.24. 21:39

A török rendőrség őrizetbe vette szerdán az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egy tagját, akit azzal gyanúsítanak, hogy merényletet akart elkövetni az országban a következő nap tartandó első világháborús megemlékezésen, amelyen várhatóan ausztrál és új-zélandi állampolgárok tucatjai vesznek részt.

A gyanúsítottat az északnyugat-törökországi Tekirdag tartományban vették őrizetbe, egy nappal az ausztrál és új-zélandi hadsereg első világháborús közös egységének (ANZAC) április 25-i emléknapja előtt - közölte egy rendőrségi szóvivő a dpa német hírügynökséggel.

A részben állami Anadolu török hírügynökség leírása szerint a gyanúsított egy 26 éves szíriai állampolgár.A német hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó szóvivő szerint a gyanúsított kapcsolatban állt olyanokkal, akiket korábban a dél-törökországi Osmaniye tartományban vettek őrizetbe annak gyanúja miatt, hogy az Iszlám Állam tagjai.

Az ANZAC napján várhatóan ausztrál és új-zélandi állampolgárok tucatjai látogatnak el a Tekirdag tartománnyal szomszédos, a Gallipoli-félszigeten található Canakkale tartományba.Április 25-én emlékeznek meg arról, hogy 1915-ben ezen a napon szálltak partra a Gallipoli-félszigeten az akkor már végnapjait élő Oszmán Birodalom csapatai ellen harcoló szövetséges csapatok azzal a céllal, hogy elfoglalják a Boszporuszt és a Dardanellákat. Tengeri utat akartak nyitni a szövetséges Oroszország felé, de a török csapatok heves ellenállásával találták szemben magukat. A kezdetben 200 ezres szövetséges sereg derékhadát ausztrál és új-zélandi katonák, az ANZAC-csapatok alkották.

Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban sok halálos áldozatot követelő fegyveres támadásokat és robbantásokat hajtottak végre Törökországban. A legutóbbi merényletet immár több mint két éve, 2016 szilveszterén követte el az egyik tagjuk, aki egy zsúfolt isztambuli mulatóban 39 embert lőtt agyon.A terrorszervezet feltételezett tagjai és támogatói elleni razziák azóta is rendszeresek Törökországban.