Húszezer fős migránskaraván közeledik az amerikai határhoz

2019.04.24. 17:19

Húszezer fős migránskaraván közeledik Mexikóban az amerikai határhoz – közölte szerdai Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök, és újabb katonák határhoz küldését helyezte kilátásba.

„Egy nagyon nagy karaván, több mint húszezer ember indult el Mexikón keresztül. Mexikóban ugyan csökkent a létszámuk, de továbbra is menetelnek. Mexikónak fel kell tartóztatnia őket, vagy kénytelenek leszünk lezárni azt a határszakaszt, és bevetni a katonaságot” – fogalmazott a mikroblogbejegyzésben az amerikai elnök. Később egy újabb Twitter-bejegyzésben azt állította, hogy a közép-amerikai ország hadserege segíti az emberkereskedőket, ezért mindenképpen újabb amerikai katonákat küld a határhoz.

„Mexikói katonák a közelmúltban fegyvert fogtak Nemzeti Gárdánk tagjaira, valószínűleg megtévesztő taktikából a határnál lévő kábítószer-kereskedők érdekében. De jobb, ha ez nem történik meg ismét. Most azonnal felfegyverzett katonákat küldünk a határhoz. Mexikó alig tesz valamit a féken tartásuk és a visszaküldésük érdekében” – írta Trump, aki üzenetében a felfegyverzett szót nagybetűkkel nyomatékosította.

A napokban valóban előfordult, hogy mexikói katonák a texasi Clint városkánál a határ mentén, de már amerikai területen amerikai katonákat állítottak meg, és az egyikük fegyverét el is vették. A mexikóiak később arra hivatkoztak, nem tudták, hogy már az Egyesült Államok területén járnak. Az amerikai határőrség nyilvánosságra hozott egy videofelvételt is, amelyen az látszik, mintha felfegyverzett emberek segítenének át a határon egy asszonyt.

Nagyon kell az a fal

A Gallup február közepi kutatása szerint közel 120 millió külföldi költözne az Egyesült Államokba, ha ezt megtehetné. Közülük is 5 millió dél-amerikai migráns biztosan elindulna egy éven belül, további 42 millió pedig csak az alkalomra vár.

Ebből az következik, hogy akár megépítik Trump falát, akár nem, 5 millió ember egész biztosan elindul idén az Egyesült Államok felé.A már amúgy is teljesen kizsigerelt határőrség pedig szinte tehetetlen lesz a migránsok inváziója ellen. El lehet képzelni, hogy mi történik, ha a nyitott határok és a hatóságok tehetetlensége miatt a többi 42 millió is alkalmasnak látja majd az időt a megindulásra.

Közben a demokraták minden eszközzel próbálják akadályozni a fal megépítését. Jelenleg ott tartanak a bevándorláspárti balosok, hogy felesleges annyi embert letartóztatni, sokuknál elég lenne egy bokára szerelt nyomkövető is. Sőt, a demokratákat annyira nem érdeklik a törvények és az amerikaiak biztonsága, hogy bármelyik illegális migránst, aki gyerekkel érkezik a határhoz, szinte azonnal be is engedné az amerikai munkaerőpiacra.

Valószínűleg a migránsok is érzik, hogy amíg a demokraták akadályozzák Trump védelmi terveit, addig sokkal nagyobb esélyük van illegálisan behatolni az USA-ba. A hivatalos adatok szerint ugyanis tavaly október és február között legalább 53 nagyobb csoport lépett be az Egyesült Államokba. A nagyobb csoport azt jelenti, hogy száznál több bevándorló alkotja. Nagy részüknél jelentős mennyiségű kábítószert találnak a hatóságok, vagy olyan betegek, hogy azonnal kórházba kell szállítani őket, ami viszont több tízezer munkaórát vesz el a határrendészet amúgy is túlterhelt állományától.