Litvánia megtiltotta a holokauszttagadó David Irving brit történésznek, hogy belépjen az országba az elkövetkezendő öt évben, miután a hatóságok tudomására jutott, hogy a férfi emléktúrát tervez a térségben.

Az erről szóló döntést a külügyminisztérium tudomására jutott információra alapozva hozták meg - közölte a litván belügyminisztériumhoz tartozó bevándorlási hatóságok egy szóvivője a BNS balti hírügynökséggel szerdán. Jelentések szerint a 81 éves férfi azt tervezte, hogy ősszel meglátogatja a második világháború főbb, a nácikhoz és a zsidók üldöztetéséhez köthető helyszíneit Lengyelországban és a balti államokban. 

Irving holokausztot tagadó és (a náci vezető) Adolf Hitlert dicsőítő eszméinek terjesztése bűncselekménynek számít Litvániában, mi pedig nem hagyhatjuk, hogy ilyen bűncselekményeket elkövessenek itt - mondta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a BNS-nek nyilatkozva.

Az Irvingre vonatkozó belépési tilalom 2024. április 15-ig van érvényben.
A 81 éves brit történész nyilvánosan tagadta zsidók millióinak legyilkolását az auschwitzi haláltábor gázkamráiban. Kijelentéseiért három év börtönbüntetésre ítélték 2006-ban Ausztriában.