Egy friss kutatás szerint a németek háromnegyedének fogalma nincs arról, hogy ki az a Manfred Weber. Az Európai Néppárt csúcsjelöltje azonban nagy reményeket fűz ahhoz, hogy ő lesz az Európai Bizottság következő elnöke. A felmérés szerint nem csak Weber neve cseng ismeretlenül a német polgárok előtt.

A 888.hu számolt be arról, hogy a közelgő európai választások alkalmából átfogó felmérést készített a dpa német hírügynökség megbízásából a YouGov közvélemény-kutató cég Németországban, melyben arra voltak kíváncsiak, hogy a németek mennyire ismerik a pártok jelöltjeit. Az eredmények megdöbbentőek voltak, ugyanis

a németek 45 százaléka a kilenc csúcsjelölt közül egyet sem tudott megnevezni.

Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy

a válaszadók közül alig 26 százalék tudta csak azt, hogy ki az a Manfred Weber,

aki az Európai Néppárt csúcsjelöltje. Pedig Weber abban bízik, hogy ő lesz az Európai Bizottság elnöke. A felmérésből kiderült, hogy nem csak a csúcsjelöltet nem ismerik a német polgárok. A legismertebb SDP-politikus, Katarina Barley lett, őt a megkérdezettek 39 százaléka ismeri. Ismertsége annak tudható be, hogy egy ideig család-, idős-, nőügyi és ifjúsági miniszter volt, majd 2018 márciusától igazságügyi miniszterként tevékenykedik a szövetségi kormányban.

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltjeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A válaszadók közül Nicola Beert, a német Szabad Demokrata Párt főtitkárát és jelöltjét is nagyjából ugyanannyian ismerik, mint Webert. A német Zöldek azonban szinte teljesen ismeretlenek a válaszadók körében. Jelöltjeiket, Ska Kellert a válaszadók hét, míg Sven Giegoldot hat százalékuk ismerte.