Tizennyolcan haltak meg két robbantásban, Szíriában

Robbanás, robbantás, Szíria
IDLIB, SYRIA - APRIL 24 : White Helmets members and conduct search and rescue operation as civilians help them after an explosion in the district of Jisr al-Shughour in Syria’s northwestern Idlib province on April 24, 2019. At least 11 civilians were killed and 27 others injured in an explosion on Wednesday in the district of Jisr al-Shughour in Syria’s northwestern Idlib province, according to local sources. The explosion, which occurred in center of the Jisr al-Shughour, has also caused damage to nearby buildings and several cars, the sources said. Beraa Darvish / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Autóba rejtett pokolgép végzett egy emberrel Damaszkusz déli részén szerdán, és robbantást jelentettek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományból is, ahol a mentőalakulatok már tizenhét halottról számoltak be.
Vágólapra másolva!

Damaszkuszi rendőrségi források szerint a pokolgép a főváros déli részén lépett működésbe, a robbanásban pedig a jelentés szerint

az autó sofőrje meghalt, további öten pedig megsebesültek.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerdán robbantásról számolt be az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Dzsiszr es-Sugúr nevű városából is. A brit székhelyű civil szervezet szerint a robbantás az al-Kaida terrorcsoport helyi fiókszervezetének, a Haját Tahrír as-Sámnak (HTS) az irodája előtt történt, és további

28 ember megsebesült, több épület pedig összeomlott.

A mentésben részt vevők és helyi lakosok arról számoltak be, hogy kedden a damaszkuszi kormányerőket támogató orosz légierő több légicsapást is végrehajtott a környéken.

Még tart az emberek mentése Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Beraa Darvish

Idlíb a polgárháborúban szemben álló feleket támogató Oroszország és Törökország közötti megállapodás értelmében létrehozott, úgynevezett feszültségcsökkentési zónában fekszik. A szeptemberben tető alá hozott megállapodás célja az volt, hogy elejét vegyék a damaszkuszi vezetés akkoriban tervezett nagyszabású offenzívájának. A Bassár el-Aszad vezette szíriai kormány ugyanis többször leszögezte:

végső céljuk a polgárháború szabdalta ország újjáegyesítése, bármi áron.

A tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia egy részét a szíriai lázadók és HTS tartja uralma alatt.

A szíriai válság 2011-ben békés kormányellenes tüntetésekkel kezdődött, melyeket a kormány megpróbált erőszakkal elnyomni, de a konfliktus sokszereplős polgárháborúvá fajult, amely mára több mint 450 ezer ember életét követelte, és menekültsorba juttatta az ország lakosságának felét.