A németek többsége már negatívan tekint a migránsokra

utcai késelés németország
Reutlingen, 2016. július 24. Rendőrök a németországi Reutlingenben elkövetett utcai késelés helyszínén 2016. július 24-én. A helyi rendőrség közleménye szerint az elkövető, aki egy embert megölt és kettőt megsebesített egy bozotvágó késsel, egy szíriai menedékkérő. (MTI/EPA/Christoph Schmidt)
Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett, és meghaladta az 50 százalékot a menedékkérőkről negatívan vélekedők aránya Németországban egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint. A bielefeldi egyetem konfliktus- és erőszakkutató intézetének új adatai szerint a menedékkérőkkel kapcsolatos elítélő, lebecsülő véleményekkel egyetértők aránya 54,1 százalékos, mely 5 százalékpontos növekedést jelent a legutóbbi, 2016-os vizsgálathoz képest. 
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett a menedékkérőkről negatívan vélekedők aránya Németországban. Egy új kutatás több mint 5 százalékpontos növekedést állapított meg a legutóbbi, 2016-ban végzett vizsgálatban rögzített 49,5 százalékhoz képest, ez a mostani 54,1 százalék a legnagyobb arány 2012 óta.

A kutatás készítői szerint a menedékkérőkről negatívan vélekedők arányának növekedése összefüggésbe hozható azzal, hogy

keményedik a menekültügyről és a bevándorlásról a nyilvánosságban folytatott vita hangneme.

Rendőrök helyszínelnek a németországi Reutlingenben még 2016. július 24-én. Akkor egy szír menedékkérő egy embert megölt, és kettőt megsebesített egy bozótvágó késsel Forrás: MTI/EPA/DPA/Christoph Schmidt

A többi között megállapították, hogy Németország lakosságának 45,7 százaléka úgy véli, hogy titkos szervezetek jelentős befolyást gyakorolnak a politikai döntésekre, és 32,7 százalék egyetért azzal az állítással, hogy

a politikusok és más németországi vezetők külső hatalmak irányítása alatt álló bábok.

Kimutatták, hogy a többség támogatja a demokratikus berendezkedést, híve a társadalom sokszínűségének, sürgeti az Európai Unió megerősítését, és igen csekély, 3 százalék alatti a szélsőjobboldali vélekedések elterjedtsége.

Ugyanakkor a demokráciában kételkedő és a rendpárti tekintélyelvűség felé nyitott, a bevándorlókkal, muszlimokkal, menedékkérőkkel, szintikkel és romákkal kapcsolatban pedig negatív vélekedéseket tartalmazó beállítottság jelenléte is stabil a német társadalomban.