Kivonták a forgalomból az egyik migránsmentő hajót

Vágólapra másolva!
Kivonta a forgalomból az olasz parti őrség szerdán a Mare Jonio nevű civil mentőhajót. A hajó egyelőre nem vállalkozhat mentési műveletekre, mivel nem felel meg az ehhez szükséges követelményeknek, és nem tudja szavatolni a legénység biztonságát sem – közölte az olasz hatóság.
Vágólapra másolva!

Miután a Mare Jonión műszaki hiba történt a szicíliai Marsala kikötőjében, a parti őrség szakértői átvizsgálták a hajót. Ennek során a hatóság hiányosságokat fedezett fel, emellett a fedélzeten tapasztalt szabálytalanságok miatt pénzbírsággal sújtotta a hajó üzemeltetőjét.

Az Olaszországban bejegyzett Mediterranea Saving Humans szervezet Mare Jonio nevű hajója március 19-én Lampedusa szigetén kötött ki mintegy 50 migránssal, akiket líbiai vizeken vettek fedélzetre. A hajót az olasz hatóságok ideiglenesen lefoglalták, a hajó kapitánya és a szervezet vezetői ellen eljárás indult illegális migráció pártolása címén.

2018 júniusától hivatalosan az európai uniós támogatást élvező líbiai parti őrség felelős az észak-afrikai állam partjai előtti térségben az Európába induló menedékkérők kimentéséért.

Az olasz kormány emellett szigorú bevándorlási politikát folytat, ismételten lezáratta kikötőit a civil szervezetek mentőhajói előtt, és bejelentette, nem fogad be több menedékkérőt az országba.