Észak-Korea csütörtökön elítélte az éppen zajló amerikai-dél-koreai légi hadgyakorlatot és válaszlépést jelentett be.

A KCNA észak-koreai hírügynökség a békés újraegyesítés bizottságára hivatkozva közölte: a déli szomszédnak az Egyesült Államokkal közös manővere kockára teszi a Korea-közi kapcsolatokat, és a kommunista állam hadserege megteszi a megfelelő ellenlépéseket. A KCNA szerint a hadgyakorlat "nem is leplezheti ellenséges cselekedeteinek agresszív, sértő, illetve kötekedő mivoltát".

A manőver - a kommunista állam hírügynöksége szerint - ráadásul sérti Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök tavaly aláírt panmindzsoni nyilatkozatát, amelyben a két ország elkötelezte magát a béke és a Koreai-félsziget teljes atommentesítése mellett.

Dél-Korea és az Egyesült Államok közös kéthetes hadgyakorlata hétfőn kezdődött.

A KCNA szerint nem igaz, amit Szöul és Washington állít, hogy a mostani manőver mindössze a Max Thunder fedőnevű éves amerikai-dél-koreai hadgyakorlat karcsúsított változata lenne.

Március elején az Egyesült Államok és Dél-Korea úgy döntött, hogy ezentúl nem tartja meg nagyszabású közös tavaszi - Key Resolve és a Foal Eagle fedőnevű - hadgyakorlatait, hogy elősegítse a félsziget atommentesítését szolgáló diplomáciai erőfeszítéseket. A tárca tájékoztatójából azonban kiderült az is, hogy a hadgyakorlatok helyett a szövetségesek újfajta parancsnoki gyakorlatokkal és módosított harctéri kiképzési programok révén fogják fenntartani a "szilárd katonai készültséget".