Templomokat és utakat zártak le Srí Lankán a merényletek miatt

Srí Lanka, terror, templomokban robbantottak, 2019.04.21.
Sri Lankan security personnel and investigators look through debris outside Zion Church following an explosion in Batticaloa in eastern Sri Lanka on April 21, 2019. - A series of eight devastating bomb blasts ripped through high-end hotels and churches holding Easter services in Sri Lanka on April 21, killing nearly 160 people, including dozens of foreigners. (Photo by LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb értesítésig zárva tartanak Srí Lankán a katolikus templomok, továbbá lezárták a repülőtérre vezető főútvonalat, és bombariadó miatt rövid időre a központi bank épületét is Srí Lankán – közölték hatósági források csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A Srí Lanka-i katolikus egyház részéről azt közölték, hogy

- biztonsági okokból - egyelőre elmaradnak a misék is.

Csütörtökön egy időre a központi bank épületében rekedtek a bank dolgozói is, mert az épületet bombariadó miatt nem hagyhatták el, és biztonsági erők kis időre lezárták a repülőtérre vezető főutat is.
A hatóságok bejelentették, hogy a biztonsági helyzetre való tekintettel az országban

betiltják a drónokat és a pilóta nélküli repülőgépeket,

mert sok esetben a fegyveresek ezek segítségével szállítanak robbanóeszközöket.

Korábban erre már Irakban volt példa, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei alkalmazták ezt a módszert a támadásaik során.

Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök hétfőn este szükségállapotot rendelt el, és

az országban több ezer katonát mozgósítottak, hogy a nyomozásban segítséget nyújtsanak a hatóságoknak.

A szükségállapot idején a rendőrség és a katonaság előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is tarthat.

A szigetországban feszült a biztonsági helyzet, húsvétvasárnap merényletsorozatot követtek el Srí Lanka-i templomok és szállodák ellen. A támadásokban legkevesebb 359 ember meghalt, és mintegy ötszázan megsebesültek. Eddig már 76 embert vettek őrizetbe.

Az egykori iraki és szíriai területeit elveszítő Iszlám Állam jelentkezett a támadások elkövetőjeként, de a Srí Lanka-i hatóságok továbbra sem biztosak abban, hogy a dzsihadista szervezetnek köze van a merénylethez, és egy kevéssé ismert, helyi szélsőséges muszlim csoportot gyanúsítanak.