Putyin: Történelmi csúcsra értek az orosz-kínai kapcsolatok

flags Tavrichesky palace 5858288 24.04.2019 Russian President Vladimir Putin delivers a speech during his meeting with members of Lawmakers Council in St.Petersburg, Russia. Alexei Danichev / Sputnik
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
A két ország történelme során az idén 70. évfordulójukba lépő orosz-kínai kapcsolatok a valaha volt legjobb szintre értek az elmúlt harminc év munkájának eredményeként - hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Zsenmin Zsipao kínai pártlapnak csütörtökön, mielőtt Pekingbe látogatna, hogy részt vegyen az Egy övezet, egy út nemzetközi együttműködésről szóló második fórumon.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök kiemelte: Oroszország és Kína nem csupán rendezte kétoldalú kapcsolatait, de a stratégiai együttműködés szintjére emelte őket. Hozzátette: még az olyan érzékeny kérdésekre is sikerült pontot tenni, mint amilyenek a határviták voltak.

A politikus úgy vélekedett: a két ország együttműködésének elmélyítése az orosz és a kínai nép érdeke, ugyanakkor a nemzetközi és regionális biztonság és stabilitás fenntartását is szolgálja.

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Danichev

Putyin elmondta: kapcsolatokat alakítottak ki minden szinten, parlamentjeik, közintézményeik, szakértőik és az üzleti szféra képviselői mind aktív szerepet játszanak a közös erőfeszítésekben.
Az orosz elnök szót ejtett a két ország közötti katonai együttműködésről is, amelynek keretében rendszeresen tartanak közös hadgyakorlatokat a katonai tapasztalatok megosztására. Kiemelte: a terrorizmussal és szervezett bűnözéssel szembeni közös fellépés terén is gyors ütemben haladnak előre.

A két ország közti kereskedelemmel kapcsolatban Putyin arról számolt be, hogy 2018-ban

a kereskedelmi volumen meghaladta a rekordnak számító 100 milliárd dollárt

(28 842 milliárd forint).

Átfogóbb együttműködés készül

Az orosz elnök az Egy övezet, egy út kezdeményezéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: Oroszország az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) többi tagországával együtt a regionális együttműködés legkedvezőbb modelljét igyekszik megtalálni, ennek kapcsán dolgoznak egy átfogóbb eurázsiai együttműködés tervének kidolgozásán, melyben Kína kulcsfontosságú szerepet töltene be mint stratégiai partner. Putyin hozzátette: a nagyobb eurázsiai együttműködési platform megalakításának célja éppen az, hogy az EAEU összekapcsolható legyen az Egy övezet, egy út kezdeményezéssel.

A politikus emlékeztetett: 2015 májusában Hszi Csin-ping kínai elnökkel már megállapodtak erről az összekapcsolódásról, ezt követően pedig 2018 májusában az EAEU és Kína aláírta az erről szóló megállapodást, amely a következő hónapokban lép majd érvénybe. Elmondta: az együttműködésben a közlekedés, az energia, a környezet, a kereskedelem, a pénzügy és a digitális gazdaság területeit helyezik előtérbe.

Bírálta a nyugati országokat

Putyin az interjúban bírálta azokat a nyugati országokat, melyek véleménye szerint globális hatalomra törnek, és a nemzetközi jog alapelvein tiporva zsarolással, szankciókkal és nyomásgyakorlással igyekeznek más országokra erőltetni a saját értékeiket és "gyanús ideáljaikat". Az orosz elnök hangsúlyozta: Moszkva és Peking egyaránt kategorikusan ellenzi ezt a megközelítést, éppen ezért a jövőben is egyeztetni fogják lépéseiket a fontos nemzetközi és regionális kérdések kapcsán, hogy eredményesen tudjanak együttműködni olyan nemzetközi platformokon mint az ENSZ, a G20-as csoport, a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO), a BRICS országcsoport, valamint az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC).

Az orosz elnök elmondta: pekingi látogatása során az Egy övezet, egy út kezdeményezésről szóló második nemzetközi fórumon kívül sor kerül majd egy kétoldali csúcstalálkozóra is Oroszország és Kína vezetői között, Hszi elnök pedig Oroszországba látogat idén.