Putyin szerint megvalósítható a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése

2019.04.25. 12:21

Megvalósítható a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Vlagyivosztokban a Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel lefolytatott tárgyalásai után.

A mai napon találkozott első alkalommal Vlagyimir Putyin orosz államfő és Kim Dzsongun észak-koreai vezető.

A kétoldalú találkozóra a távol-keleti orosz kikötővárosban, Vlagyivosztokban került sor, a Távol-keleti Szövetségi Egyetemen épületében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözli Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt a vlagyivosztoki Russzkij szigeten lévő Távol-keleti Szövetségi Egyetemen 2019. április 25-énForrás: MTI/EPA/Pool/Alekszandr Zemljanyicsenko

A két csúcsvezető közötti megbeszélést eredetileg 50 percre tervezték, de a jelenlévők szerint ez kétszer olyan hosszú időre nyúlt elírja a Reuters brit hírügynökség.

A későbbiek folyamán az orosz és az észak-koreai küldöttség alacsonyabb ragú beosztottjai is fognak tárgyalni. 

A bilaterális tárgyalásokat lezáró fogadáson Putyin egy teáskészletet és egy szablyát ajándékozott Kimnek, aki egy kardot adott át vendéglátójának.

A felek előre leszögezték, hogy nem tartanak közös sajtótájékoztatót, mivel Kim Dzsongun nem akart nyilatkozni.Emiatt Putyin egyedül tartott nemzetközi sajtótájékoztatót.

Az orosz államfő közölte, hogy az értekezés legelején a Korea-félsziget helyzetéről cseréltek eszmét, azt taglalva, hogyan tudnának javítani a jelenlegi állapotokon.

Ezt követően Putyin a félsziget atomfegyver-mentesítéséről beszéltközölte az orosz Taszsz hírügynökség.

Szerinte ezt ugyanúgy akarja a phejani vezetés, mint Moszkva és Washington is.

Kijelentette, hogy Oroszország általánosságban is támogatja az atomfegyver-mentesítést, a világ minden területén.

Az atomfegyver-mentesítés lehetséges, Észak-Koreának biztonsági garanciákra van szüksége, ez minden – tette hozzá Putyin.

Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel folytatott tárgyalásai után a vlagyivosztoki Russzkij szigeten lévő Távol-keleti Szövetségi Egyetemen 2019. április 25-én.Forrás: MTI/EPA /Pool/Szergej Ilnyickij

Oroszország első embere ezután egy újságíró kérdésére válaszolva kifejtette: Moszkva és Phenjan között tárgyalások folynak a Koreai-félszigetre vezető kőolaj- és földgázvezeték, a két Koreát a transzszibériai vonallal összekötő vasút és új áramvezetékek megépítésének lehetőségéről is. Úgy vélekedett, hogy ezeknek a projekteknek a megvalósítása a bizalom megerősödését vonná maga után a térségben.

Moszkva a téma kapcsán már többször tárgyalt Szöullal is, de Putyin szerint a terv – többek között – a Dél-Koreára kifejtett amerikai nyomásgyakorlás miatt sem valósulhatott meg. 

Oroszország államfője arra is célzott, hogy – véleménye alapján – a koreai helyzet rendezéséhez nem lesz elegendő Phenjannak a Washington által a jövőben esetleg nyújtandó bilaterális biztonsági garancia, hanem ezt multipoláris alapon kell kezelni, magyarán be kell venni Moszkvát is.

Ezzel Putyin arra utalt, hogy el kellene gondolkodni a 2008-ban felszámolt tárgyalási konferenciasorozat újjáélesztésére. Ennek ugyanis a részese volt a két Korea mellett Oroszország, az Egyesült Államok, Japán és Kína is.

Az orosz elnök továbbá elmondta: egyetértett vendégével abban, hogy a világpolitikában az ököljogtól vissza kell térni a nemzetközi joghoz. A sajtótájékoztató végén Vlagyimir Putyin közölte,Kim Dzsongun arra kérte őt, hogy álláspontjáról tájékoztassa az Egyesült Államokat. Hozzátette, hogy a megbeszélésekről Pekingben az Egy övezet, egy út kezdeményezés részvevőinek csúcstalálkozója alkalmából a kínai vezetésnek is be fog számolni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK