Szudáni átmeneti katonai tanács: Civilek vezethetik a tárcákat

Vágólapra másolva!
A szudáni átmeneti katonai tanács (TMC) csütörtökön bejelentette, hogy "mindössze az államfői hatalmat" tartja meg, a miniszterelnöki tisztséget és miniszteri posztokat civilek tölthetik be. Hírügynökségi jelentések szerint eközben rengetegen gyülekeznek a fővárosban, Kartúmban a tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) által meghirdetett hatalmas tüntetésre.
Vágólapra másolva!

Az átmeneti katonai tanács csak az államfői hatalommal fog rendelkezni, míg a kabinet vezetője, a kormány civil összetételű lesz, minden végrehajtó hatalom teljes mértékben civil kézben fog összpontosulni - mondta a TMC szóvivője, Samsz ed-Dín Kabbasi az al-Arabíja televíziós csatornának.

Mindeközben hatalmas számú tüntető vonult a védelmi minisztérium épületéhez polgári kormányzást követelve.

A Reuters hírügynökség egy tudósítója százezrekre becsülte a tömeg számát.

A Reutersnek nyilatkozó egy szemtanú elmondása szerint körülbelül 100, szintén polgári kormányzást követelő bíró vonult a legfelsőbb bíróság épületétől a védelmi minisztériumnál napok óta tartó ellenzéki ülősztrájkhoz, hogy először csatlakozzanak a kormányellenes tüntetőkhöz. A fekete talárjaikban vonuló bírák némelyike "bírók a változásért"-feliratú transzparenst tartott kezében, miközben átvonultak Kartúm belvárosi részén.

A csütörtöki volt a bírák első menetelése azóta, hogy a Szudánt csaknem 30 éven át irányító, április első felében a hadsereg nyomására lemondásra kényszerített Omar el-Besír 1989-ben átvette a hatalmat egy iszlamista támogatású katonai puccs által.

Történt mindez dacára annak, hogy az ellenzék és a katonai tanács szerda éjszaka megállapodott abban, hogy bizottságot hoznak létre nézeteltéréseik rendezése érdekében az olyan kérdésekkel kapcsolatban kialakult feszültség közepette, mint például hogy milyen hosszú időszakban határozzák meg a polgári kormányzásra való áttérést.

A Besír által 1989-ben megbuktatott miniszterelnök, Szadík al-Mahdi a Reutersnek adott, csütörtökön közölt interjúban azt mondta, ha a katonai vezetők és az ellenzék nem jut megállapodásra a hatalom átadásáról a civilek számára, Szudán egy ellenpuccsal találhatja szembe magát. Szudán legutóbbi demokratikusan választott kormányfője szerint Besír pártjának keményvonalasai és hadseregbeli szövetségeseik megpróbálhatják kiaknázni a fennálló bizonytalanságot annak érdekében, hogy magukhoz ragadják a hatalmat.

- mondta.

Kartúmban több ezer tüntető napok óta ülősztrájkot tart a védelmi minisztérium épülete előtt azt követelve, hogy a katonák adják át a hatalmat.

A megmozdulások szervezői a tárgyalások idejére egyelőre elhalasztják annak bejelentését, hogy ők kikkel képzelik el az ország irányítását. A tiltakozók egyszer már felfüggesztették a párbeszédet a hadsereggel, azt állítva, hogy képviselőik túl közel álltak az országot korábban irányító, majd elmozdított Besírhez. Szerdán azonban a katonai tanács három tagja lemondott tisztségéről.

A katonai tanács azután vette át a hatalmat Szudánban, hogy az országot 30 éven át irányító Besírt április 11-én a hadsereg eltávolította az ország éléről.

Besír távozását december óta követelték tiltakozók az országszerte zajló megmozdulásokon. A tüntetéshullám azonban április 11-i eltávolítása óta sem csillapodott, mert a tiltakozók azt követelik, hogy a hadsereg azonnal adja át a hatalmat civil

kormányzatnak.
Az országot jelenleg egy úgynevezett átmeneti katonai tanács irányítja, élén Abdel-Fattáh al-Burhánival. A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki.