Szijjártó Péter: Minden feltétel adott a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez

2019.04.26. 14:46

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez minden politikai, kulturális feltétel adott - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Pekingben, kínai-magyar üzleti megállapodások aláírása előtt tartott beszédében.

A tárcavezető Magyarország szempontjából kulcskérdésnek nevezte a Kínával való hatékony gazdasági együttműködést, ugyanis mint mondta, a világ immár legnagyobbra nőtt gazdasága akkora piacot jelent a magyar vállalatoknak, ami az exportteljesítményt döntően meghatározza. Kína a legújabb technológiák használatával biztosítja, hogy a magyar gazdaság versenyképessége folyamatosan és dinamikusan nőjön - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter értékelése szerint a magyar-kínai kapcsolatok még sosem voltak olyan jók, mint jelenleg. A két ország kapcsolatrendszerét a kölcsönös tiszteletre alapozzák és az átfogó stratégiai partnerség szintjére emelték, ezért nincs nyitott kérdés a politikai kapcsolatokban, nincs, ami gátolná a gazdasági együttműködés további fejlődését - mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kínai-magyar üzleti megállapodások aláírása előtt Pekingben 2019. április 26-án.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Emlékeztetett, hogy tavaly Magyarország sanghaji központtal külgazdasági irodahálózatot nyitott, és eximbanki hitelekkel is segíti magyar vállalatok szerepvállalását a kínai piacon. Kiemelte, hogy mára Kína vált Magyarország első számú kereskedelmi partnerévé az EU-n kívüli országok sorában, és tavaly, minden idők legmagasabb értékét produkálva, 8,7 milliárd dollár kereskedelmi forgalmat bonyolítottak.

A magyar vállalatok szempontjából fontos együttműködési területek közé sorolta az informatikát, az élelmiszeripart, a gyógyszeripart, a közlekedést és a vízgazdálkodást. A beszéd után több megállapodást is aláírtak kínai és magyar vállalatok, egyebek mellett a budapesti és a hsziani nemzetközi repülőtér, ami újabb kínai városokat kapcsolhat be a Budapestről elérhetők hálózatába.

A Richter Gedeon gyógyszeripari megállapodásokat kötött, amelyekről Szijjártó Péter azt mondta, hogy tovább növelhetik a jelentősen bővülő magyar gyógyszeripari exportot. Emellett megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem a Huawei-jel, ennek nyomán szegedi informatikai alapkutatások kapcsolódhatnak be a Huawei fejlesztési tevékenységébe.

Lehetőség

Orbán Viktor miniszterelnök is Kínában van, ahol Hszi Csin-ping államfővel folytatott találkozója után elmondta: Magyarország határozott támogatásáról biztosította az Egy övezet, egy út kezdeményezést, amely szavai szerint inkább egy lehetőség, mint fenyegetés.

Magyarország készen áll arra, hogy a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködésen keresztül előmozdítsa az európai-kínai kapcsolatok egészének fejlődését – tette hozzá a kormányfő, aki az Egy övezet, egy út kezdeményezés második nemzetközi fórumára látogatott a kínai fővárosba.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2019. április 25-én.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy kormánya és a magyar nép ápolja a rendkívüli barátságot Kínával, és üdvözli az onnan érkező beruházásokat.

Orbán Viktor kínai kollégájával, Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel is találkozott, a tárgyalás elején pedig kijelentette, hogy a szabadkereskedelemnek és a világgazdaság szabadságának a rendjét fenntartani komoly feladat, és az Egy övezet, egy út együttműködés egy fontos garancia.

Nekünk, magyaroknak egy nyitott világgazdaság kell, ezért Magyarország a jövőben is szeretne részt venni ebben az együttműködésben, és ezzel kapcsolatosan „semmifajta ideológiai, külső nyomást" nem fogad el, a magyar kormány mindig is a nemzeti érdekeket fogja követni.