Az EU sokkal többet tehetne a brazíliai erdőirtások megállításáért

lifestyle transport TOPSHOTS forests forestry Horizontal AERIAL VIEW AMAZONIA AMAZONIAN FOREST ROAD LORRY ROAD TRAVEL ILLUSTRATION DEFORESTATION ENVIRONMENT
Az esőerdőn vezet keresztül a Transamazonica út
Vágólapra másolva!
Több mint 600 európai tudós és 300 brazíliai őslakos csoport intézett csütörtökön felhívást az Európai Unióhoz, hogy kiemelten foglalkozzon az erdőirtás ügyével a folyamatban lévő, Brazíliával folytatott kereskedelmi tárgyalások során.
Vágólapra másolva!

A Science magazinban és egy külön nyilatkozatban levelet közzétevő tudósok és őslakos szervezetek szerint az EU azoknak a termékeknek a világon az első importőre, amelyek előállítása erdőirtással jár.
A Brazíliából az EU-ba 2011-ben importált marhahús és állati takarmány előállítása például nagyarányú erdőirtáshoz köthető, amelynek mértéke naponta egy 300 futballpályánál is nagyobb területen végzett erdőirtás - idéztek egy tanulmányt a levélben.

A tudósok és őshonos csoportok szerint a hónap során Brazíliában a földterület birtoklásáért egyre fokozódó konfliktushoz köthető erőszak következtében megölt emberek legalább kilenc holttestére bukkantak az erdőirtáshoz közeli területek határában.

Az esőerdőn vezet keresztül a Transamazonica út Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Az erdőirtás következtében hatalmas mennyiségű szén-dioxid szabadul fel, hozzájárulva a globális éghajlatváltozáshoz, miközben veszélyeztetett fajok sokaságát fenyegeti az élőhely elvesztése - teszik hozzá.

"Amint arra az iskolai sztrájkok és a klímaváltozás elleni tüntetések Európa-szerte rámutattak, többé nem fogadjuk el az éghajlatváltozást okozó termelési gyakorlatokat" - mondta Tiago Reis, aki azt kutatja, hogy milyen hatással van a nemzetközi kereskedelem a földhasználatra a termelő országokban.

Az EU évek óta tárgyalásokat folytat a Brazíliát is magában foglaló Dél-amerikai Közös Piaccal (MERCOSUR) egy szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról - amely a világ egyik legnagyobbika lenne megalakulása esetén -, de a tárgyalások megrekedtek.