Újabb durva támadás érte Alain Finkielkraut világhírű francia filozófust. Ahogy korábban, ezúttal is szélsőbaloldali csoportok támadtak rá. Meg akarták akadályozni, hogy előadást tarthasson az egyik legrangosabb francia egyetemen. Legutóbb a sárgamellényesek közé vegyült szélsőbaloldaliak össze akarták verni, és antiszemita rigmusokkal szidták, amikor a párizsi utcán észrevették, hogy Finkielkraut éppen arra jár. A világhírű francia filozófus egyébként következetesen bevándorlásellenes gondolatokat fogalmaz meg.

Alain Finkielkrautot legutóbb azért támadtak meg tehát példátlanul aljas módon, mert zsidó származású. Még februárban, Párizs belvárosában sárgamellényes tüntetőkkel találkozott, a tüntetők közé férkőzött szélsőbaloldaliak zsidózni kezdték, és meg akarták verni. Ezt követően a baloldali és liberális politikai-kulturális "elit" a közösségi médiában védte meg a támadókat, és támadta a világhírű filozófust. Köztük volt Yassine Belattar, Macron marokkói származású bizalmasa, aki ellen jelenleg halálos fenyegetés miatt ügyészségi vizsgálat is zajlik. A bevándorláspárti elnököt Belattar "testvéremnek" hívta többször is.

Alain Finkielkraut most ismét durva támadás áldozata lett, miután szélsőbalos akciócsapatok meg akarták akadályozni, hogy előadást tarthasson az egyik legrangosabb francia egyetemen. 

A világhírű francia filozófus, akadémikus előadását először törölték, majd mégiscsak sikerült megtartani magas rendőri készültség és felügyelet mellett.

„Modernitás, örökség, fejlődés" címmel hirdették meg az előadást a párizsi Politikai Tudományok Intézetében. (A tudományegyetemnek tekinthető „Sciences Po" Franciaország egyik leghíresebb és legnagyobb presztízsű egyeteme, a politikai tudományok és a nemzetközi kapcsolatok világrangsorában - QS World Ranking - 2019-ben a 3. legjobbnak minősítették. Többek között Jacques Chirac, Georges Pompidou, François Mitterrand egykori és Macron jelenlegi köztársasági elnök is itt végzett.)

A Méric Clémentről elnevezett baloldali anarchista szabadcsapat gyűlést hirdetett meg az egyetem elé. Már az akciócsapat elnevezése is beszédes, nevét a rivális akciócsapatok közötti bandaháborúban meghalt militánsról kapta. Gúnyos hangvételű kommünikéjükben a szélsőbaloldali-kommunista retorikának megfelelően "mélységesen reakciós nézeteket vallónak" nevezték Finkielkrautot, és azt mondták, nem létezhet vele dialógus, mert Finkielkrautnak már a gondolatai is veszélyeztetik a létezésüket.

Eközben közismert, hogy az erőszak a baloldali akciócsapatok sajátossága, ahogy említettük, a csapat névadója maga is egy bandaháborúban halt meg. A liberális, migránsokkal összefonódott baloldal volt az, amely Alain Finkielkrautot megtámadta a sárgamellényesek tüntetésén, és nem a sárgamellényesek, ahogy ezt a későbbi vizsgálat tényszerűen megállapította. Ezt követően ugyanez a baloldal árasztotta el a közösségi médiumokat az Alain Finkielkrautot és Izraelt gyalázó üzenetekkel, volt, aki szerint agyon kellett volna verni a filozófust, volt, aki szerint Izrael egy fasiszta állam (!).

A liberális-baloldali véleményterror nem kíméli a zsidó származású filozófust semForrás: AFP/saget 1/Joel Saget

Úgy látszik, hogy Franciaországban a liberális baloldal már a szólás- és véleményszabadság látszatára sem ad. Odáig jutottak, hogy egy elismert filozófusba akarták belefojtani a szót, aki ráadásul „Az európai értelem kritikája" elnevezésű egyetemi platform meghívottjaként érkezett az eseményre, amelyhez hasonlókon rendszeresen részt vesz. 

A szervezők, látván a baloldali militánsok erőszakosságát, lemondták az előadást, majd később egy másik, közeli intézménybe hirdették meg, 

végül pedig rendkívüli rendőri biztosítás mellett mégis sikerült az eredeti helyszínen megtartani az előadást, "amolyan macska-egér harcot játszva", nyilatkozta a Le Figarónak Étienne Campion, a rendezvény egyik szervezője. Azt is hozzátette, hogy csak trükk volt, hogy bejelentették, a rendezvényt átviszik egy másik intézménybe, hogy a baloldali szélsőségesek ott gyülekezzenek. Eközben Finkielkraut meg tudta tartani az előadását. 

Amikor Finkielkraut megérkezett a helyszínre, 

baloldali militánsok így is rátámadtak, durván inzultálták, szokás szerint lefasisztázták a zsidó származású filozófust. 

Finkielkraut nyugodtan válaszolt: ti vagytok a fasiszták, ti vagytok a 30-as évek, ti égetitek a boszorkányokat.  Alain Finkielkraut külön köszönetet mondott azoknak, akik az előzmények ellenére is el mertek menni, és meghallgatták.

A  szervezők örültek annak, hogy a rendezvényt mégis sikerült megtartani, és azt mondták, hogy a politikai korrektség ideológiája egyszerű és nyílt cenzúrává változott.  Ez nagyon elszomorító, de inkább nevetséges, semmint félelmetes lenne - foglalta össze Étienne Campion, az előadás egyik szervezője.