Bevándorlásellenes fordulatot hozhat a spanyol választás

election Horizontal
Presidential candidate for the Spanish conservative People's Party (PP) Pablo Casado waves to supporters during a campaign rally in Granada on April 24, 2019 ahead of the April 28 general election. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP)
Vágólapra másolva!
Előrehozott parlamenti választásokat tartanak ma Spanyolországban, miután megbukott a bevándorláspárti szocialista kisebbségi kormány. Összesen 36,9 millió választót várnak az urnákhoz, hogy döntsenek 350 alsóházi képviselői és 208 szenátusi hely sorsáról. A szavazás reggel 9 órától este 20 óráig tart az ország összesen 8131 településén. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a szocialisták nem szereznek kormányzóképes többséget, így egy hárompárti jobboldali koalíció átveheti az ország irányítását.
Vágólapra másolva!

Spanyolországban három és fél éven belül harmadszor rendeznek általános parlamenti választásokat. Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök az után döntött a voksolás előrehozásáról, hogy a parlament elutasította a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.

A költségvetés leszavazásában döntő szerepe volt a spanyol parlament katalán nacionalista pártjainak is, amelyek ezzel büntették a szocialista kormányt, amiért nem egyezett bele egy katalán önrendelkezési népszavazás megrendezésébe.

A választáson

jó eredményt érhet el a karizmatikus Pablo Casado vezette jobbközép Néppárt, és áttörést érhet el a bevándorlás- és autonómiaellenes VOX nevű párt

is. Ők már a tavalyi andalúziai tartományi választáson is nagy meglepetést okoztak azzal, hogy a semmiből azonnal a kormányba emelkedtek.

Pablo Casado, a Néppárt vezetője egy kampánygyűlésen Granadában, április 24-én Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Spanyolországban a Franco-diktatúra bukása után évtizedekig a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Néppárt (PP) dominálta a pártrendszert. A 2010-es évek közepén azonban - jórészt a gazdasági világválság következtében - kisebb pártok emelkedtek ki. A legjelentősebbek ezek közül a baloldali Podemos és a jobboldali Ciudadanos voltak.

A közvélemény-kutatási adatok alapján a baloldali pártok önmagukban nem tudnak többséget szerezni, meg kellene állapodniuk a szeparatista pártokkal is (éppen a velük folytatott konfliktus vezetett az előrehozott választáshoz), így ők legfeljebb egy nagyon törékeny kormányt tudnának alakítani. Így

egy potenciális Néppárt-Ciudadanos-VOX koalíció megszerezheti a többséget.

A baloldali és szeparatista, illetve a jobboldali pártok támogatottsága Forrás: Demoscopia

A jobboldali pártok a baloldali-szeparatista paktumra figyelmeztetve mozgósítanak. Azt mondják, hogy a szocialista kormányfő már lepaktált az ország egységét szétszakítani akaró nacionalista pártokkal. A katalán konfliktus okozta a legfeszültebb perceket a spanyol közszolgálati televízió négypárti miniszterelnök-jelölti vitájában is, ahol például Albert Rivera, a Ciudadanos (Állampolgárok) elnöke egyenesen "nemzeti vészhelyzetről beszélt".

Bevándorlásellenes felemelkedés

A spanyol nemzet egysége mellett áll ki a tavalyi andalúziai választáson nagyon megerősödő bevándorlásellenes VOX nevű párt is. A legutóbbi parlamenti választáson még csupán 0,2 százalékot szerző párt most akár a harmadik helyre is befuthat több mint 12 százalékos eredménnyel. A VOX a megerősödését a bevándorláspárti szocialista kormányzat tevékenysége miatt az országba érkező több tízezernyi illegális migránsnak köszönheti.

Elnökük, Abascal a mostani kampányban legtöbbször az úgynevezett „reconquista" szóval foglalta össze, mit tennének Spanyolországgal. A pártvezető ezzel

arra a több évszázados folyamatra utal, aminek a végállomása 1492-ben Granada elfoglalása volt Spanyolországban a muszlimok kiűzésével.

Abascal Spanyolország visszahódítását nemcsak az illegális migráció megfékezésével kezdené, hanem élesen fellépne a különféle feminista és gender ideológiákkal szemben is.

A VOX másik fő törekvése, hogy véget vetne az ország decentralizációjának, így számára teljesen elképzelhetetlen Katalónia jogköreinek további bővítése.

A tavaly andalúziai tartományi választások előtt csupán 5-6 százalékos eredményt jósoltak Santiago Abascal pártjának, de akkor annak közel kétszeresét kapta.

Pablo Casado, a Néppárt vezetője, Pablo Iglesias, a Podemos vezetője (baloldalt), Pedro Sanchez szocialista elnök és a jobbközép Ciudadanos vezetője Albert Rivera (a kép jobboldalán) Forrás: AFP/Javier Soriano

Mindezek alapján nem lehet kizárni, hogy bőven vannak most is rejtőzködő VOX-szavazók, tehát még a mért 10-12 százalékos eredményt is túlszárnyalhatja a migrációellenes párt.

A nagy pártok előzetesen nem állapodtak meg semmiféle jövőbeli kormányzati együttműködésről, szóban azonban a Ciudadanos elkötelezte magát a Néppárt felé, a Podemos pedig a szocialistáknak tett ajánlatot.

A Néppárt azt jelezte: országos szinten is szívesen megismételné az andalúz mintát; elnökjelöltjüket a Ciudadanos és a VOX támogatásával választották meg januárban,

és ezzel 36 évnyi szocialista kormányzásnak vetettek véget a dél-spanyolországi autonóm közösségben.

Ha az előrejelzések beigazolódnak, vagy akár a VOX a vártnál jobban szerepel, jobboldali kormány jöhet Spanyolországban.