Elfogták az Iszlám Állam több tagját Törökországban

Vágólapra másolva!
A török rendőrség huszonkét embert – szíriai és iraki állampolgárokat – vett őrizetbe az Iszlám Állam terrorszervezettel való kapcsolattartás gyanúja miatt.
Vágólapra másolva!

Az Anadolu török állami hírügynökség szerint a török rendőrség erői a fővárosban, Ankarában több helyen hajtottak végre rajtaütéseket, melyek során

17 iraki és 5 szíriai állampolgárt vettek őrizetbe.

Az Anadolu hírügynökség beszámolója szerint az őrizetbe vett emberek az Iszlám Állam soraiban harcoltak Szíriában és Irakban, majd illegálisan léptek Törökország területére.

A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy Törökországban jellemzően szigorítani szokták a biztonsági intézkedéseket május 1., a munka ünnepe előtt.

A török rendőrség a múlt héten, az északnyugat-törökországi Tekirdag tartományban őrizetbe vett egy embert, aki feltételezhetően az Iszlám Állam tagja volt. Azzal gyanúsítják, hogy

merényletet akart elkövetni az országban egy első világháborús megemlékezésen.

A 2011 óta tartó szíriai konfliktus kezdetén számos – köztük sok nyugati – dzsihadista utazott Törökországon keresztül Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Miután Törökországot szövetségesei azzal vádolták, hogy szemet huny az országon átutazó dzsihadisták felett, valamint véres merényletek történtek Törökországban, Ankara lezárta szíriai határait. Ezt követően Törökország fokozta a dzsihadisták elleni intézkedéseit.

Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban sok halálos áldozatot követelő fegyveres támadásokat és robbantásokat hajtottak végre Törökországban. A legutóbbi merényletet 2016 szilveszterén követte el az egyik tagjuk, aki egy zsúfolt isztambuli mulatóban 39 embert lőtt agyon.

A terrorszervezet feltételezett tagjai és támogatói elleni razziák azóta is rendszeresek Törökországban.