Azért tüntettek migránsok a berlini külügyminisztérium épülete előtt hétfőn, hogy a német kormány engedélyezze az Iszlám Állam terrorszervezet keretén belül harcoló, jelenleg Szíriában tartózkodó hozzátartozóik visszatérését Németországba. Irak esetében ezt amúgy már engedélyezte Berlin.

A néhány tucat demonstráló migráns transzparensein azt volt olvasható, hogy elsősorban az Iszlám Állam dzsihadistáinak a gyerekei, illetve a feleségei térhessenek vissza Németországba – írja a France 24 az AFP francia hírügynökség információira hivatkozva.

Tüntető szír migránsok a berlini külügy épülete előtt, 2019. április 29.Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Paul Zinken

Nyilatkozott a francia sajtó jelenlévő tudósítóinak egy 51 éves, jelenleg Hamburgban élő szír migráns, Intessar Aataba.

Elmondása alapján azért jött Berlinbe tüntetni, hogy felhívja a német hatóságok figyelmét a családja helyzetére.Intessar Aataba legnagyobb vágya az, hogy minél hamarabb vele lehessen a két, amúgy már Szíriában született unokája, akik három, illetve egy évesek.

Az ő fia, a gyerekek apja egyébként a hírhedt terrorszervezet katonája volt.

Egy másik nagyszülő, az 55 éves Shawani is interjút adott az AFP-nek.

Ő is azt akarja, hogy az unokái térjenek vissza Németországba. Saját bevallása alapján három unokája van, akik kettő, három, illetve négy évesek.Azt nem közölte Shawani, hogy ők hol születtek.

Tüntető szír migráns nő a berlini külügy épülete előtt, 2019. április 29.Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ann Beatrice Clasmann

A német belügyminisztérium adatai alapján március végén legkevesebb 59 olyan német állampolgársággal (is) rendelkező kiskorú tartózkodott Szíriában, akiknek legalább egy szülője az Iszlám Állam katonája volt.

Donald Trump amerikai elnök arra kérte az Egyesült Államok valamennyi nyugat-európai szövetségesét, hogy szállítsák haza a terroristáikat, és a származási országukban állítsák őket bíróság elé.

Április eleje óta egyébként Berlin visszafogadja azon dzsihadisták gyerekeit, akik Irak területén harcoltak.

Szíriából azonban eddig senkit sem repatriáltak.

A német külügy tegnap azt közölte, hogy tudomásuk van arról, hogy német állampolgársággal rendelkezőket is vettek őrizetbe különböző milíciák Szíria északi részén, de velük, illetve a fogvatartóikkal nem tudják felvenni a kapcsolatot, mivel – biztonsági okok miatt - a damaszkuszi nagykövetségük már évek óta zárva van.

Mindazonáltal Berlin igyekszik repatriálni minden állampolgárát – fűzték hozzá.