Hétfőn tette le az eskü a liberális Jüri Ratas vezette új tallinni kormány 15 minisztere. A liberális Centrista Párt mellett helyet kapott a kabinetben a nemzeti-konzervatív Pro Patria párt és a bevándorlásellenes, nacionalista Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) is. A bevándorlásellenes politikai formáció négy miniszteri pozíciót alkudott ki magának, köztük a kulcsfontosságú belügyi és pénzügyi tárcát is.

Az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) elnöke, Mart Helme belügyminiszter lett, a fia, Martin Helme, aki a bevándorlásellenes párt szóvivője, pedig a pénzügyminiszteri tisztséget tölti be - írja a Breitbart.

Észtország fővárosa, TallinnForrás: hemis.fr/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand / Hemis.Fr

A párt megkapta a külgazdasági és információs technológiai, továbbá a környezetvédelmi tárcát is.
Az EKRE a március 3-án rendezett parlamenti választásokon a harmadik politikai erővé vált Észtországban, 17,8 százalékos eredménnyel.

Az Észt Konzervatív Néppárt ellenzi a Brüsszel által erőltetett bevándorláspárti politikát, ennek következtében nem támogatja a kötelező betelepítési kvóták alkalmazását.

Továbbá fellépne az LMBTQ propagandával szemben, és nem ért egyet a gender ideológia terjesztésével sem.

Társadalmi kérdésekben is konzervatív álláspontot képvisel, így szigorítana az abortusz jelenlegi liberális szabályozásán, és korlátozná az orosz kisebbség anyanyelvi oktatását.

Ez utóbbi törést okozhat a tallinni kormánykoalícióban, mivel a nagyobbik kormánypárt, a centristák hagyományosan az orosz közösség érdekeit (is) képviselik.

Az EKRE célul tűzi ki a svájci mintájú direkt demokrácia bevezetését Észtországban, különösen hangsúlyt helyezne a népszavazás jogintézményének a megerősítésére azokban a kérdésekben, amelyek leginkább foglalkoztatják az észt embereket.

A tallinni kormányban szintén a szuverenista jobboldalt erősíti az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó nemzeti-konzervatív Pro Patria is, amely a külügyi, az igazságügyi, a honvédelmi, a kulturális és a közjóléti tárcákat kapta meg.

A Pro Patria elnöke, Helir-Valdor Seeder az EPP liberális szárnya és a Fidesz közötti vitában az utóbbi oldalára állt, ellenezve a nagyobbik magyar kormánypárt kizárását a Néppártból, továbbá pozitív elemként emelte ki, hogy a Fidesz Európában egy egységes keresztény kulturális tér kialakítása mellett száll síkra, a nemzeti identitást és a családi értékeket akarja erősíteni.