Több mint egymillió hordó fűtőolajat szállító tartályhajót mentettek ki a Vörös-tengeren

2019.05.02. 11:14

A szaúdi parti őrség mentett ki egy bajba jutott iráni tartályhajót a Vörös-tenger partján fekvő Dzsidda kikötővárosa közelében - jelentette a SPA szaúdi állami hírügynökség csütörtökön.

A több mint 1 millió hordó fűtőolajat szállító, Boldogság 1 nevű hajó motorhiba miatt vált irányíthatatlanná, mintegy 70 kilométerre a szaúdi partoktól. A királyság parti őrségének egyik tagja az SPA-nak elmondta, hogy a hajó 26 fős legénységét biztonságba helyezték, és a mentés során sikerült elkerülni az olajszennyezést.

Az iráni olajügyi minisztérium híroldala, a SHANA megerősítette a hírt. Az AP hírügynökség arról tudósít, hogy több iráni és szaúd-arábiai hatóság működött együtt a mentés során, a Reuters hírügynökség pedig a szaúd-arábiai parti őrség egyik tagjára hivatkozva arról számol be, hogy az iráni ENSZ-küldöttség ügyvivője New Yorkban kért segítséget szaúdi kollegáitól az ügyben.

Az IRNA iráni állami hírügynökség szerint a hajót, amely a Szuezi-csatorna felé tartott, a dzsiddai kikötőbe vontatják. A TankerTrackers.com nevű, tengeri olajszállítást figyelő weboldal szerint a motorhiba kedden történt.