Dróntámaszponokra csapott le a szaúdi koalíció Jemenben

2019.05.02. 04:29

a szaúdi vezetésű koalíció célpontjai a húszi lázadók drónkarbantartó üzemei, illetve a drónszakértők  voltak, akik a jemeni főváros, Szanaa repülőterén rendezték be katonai támaszpontjukat.

"Az Irán által támogatott, terrorista húszi milícia katonai bázissá alakította a szanaai repülőteret, olyan helyszínné, ahonnan drónokat lehet indítani a regionális és nemzetközi biztonságot fenyegető terrorista támadások végrehajtására" - hangoztatta a szaúdi vezetésű koalíció, a SPA szóvivője, Turki al-Máliki ezredes.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy legitim célpontokról van szó, és az ellenük végrehajtott művelet összhangban van a nemzetközi humanitárius joggal. A húszik ellenőrizte al-Maszíra televízió előzőleg azt jelentette, hogy 13 légicsapás érte a szanaai al-Dulaimi légitámaszpontot.

IllusztrációForrás: © Solar Impulse

A jemeni főváros egyik lakója a Reutersnak elmondta, hogy erőteljes robbanások rázták meg a város északi részét, ahol a repülőtér és a katonai támaszpont található.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és más szunnita arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között.

A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció, miután a húszik elfoglalták az ország északi részének nagy részét és a fővárost, Szanaát is, elűzve onnan a nemzetközileg elismert kormányt.