Megfeleződhet az evangélikus és a katolikus egyház híveinek száma Németországban 2060-ig egy most bemutatott előrejelzés szerint, miközben az amerikai Pew Research Center becslései alapján a muszlim migránsok létszáma három és félszeresére nőhet 2050-ig.

A Freiburgi Egyetem, a Németországi Evangélikus Egyház (EKD) tanácsa és a Német Katolikus Püspöki Konferencia (DBK) közös kutatása szerint a hívek száma a 2017-ben regisztrált 44,8 millióról 2035-re 34,8 millióra, 2060-ra pedig 22,7 millióra süllyedhet, ha a folyamatot alakító hatások tartósak és változatlanok maradnak.

Köln városa, háttérben a híres katolikus dómmalForrás: Rights protected/Bildagentur-online/Bildagentur-Online

A hívők által fizetendő egyházi adó is nagyjából megfeleződhet az előrejelzés szerint.

A katolikusok száma a 2017-es 23,3 millióról 12,2 millióra süllyedhet 2060-ig, az evangélikusoké 21,5 millióról 10,5 millióra. A katolikus egyház így az arányokat tekintve némileg kisebb veszteséget szenvedhet el, mint az evangélikusok közössége, ami a tanulmány szerzői szerint annak tulajdonítható, hogy a keresztény vallású bevándorlók többnyire katolikusok (főleg lengyelek és olaszok).

A két legnagyobb németországi keresztény felekezet összesített taglétszámának 2060-ra várható 49 százalékos csökkenése csak kisebb részben tulajdonítható a német társadalom elöregedésének.

A demográfiai tényezőknél fontosabbak az úgynevezett egyházi belső tényezők, legfőképpen a keresztelések és a kilépések számának alakulása.

A kilépési valószínűség annyira meghatározó jelentőségű, hogy az egyházi belső tényezők magyarázó ereje a taglétszám csökkenésében valószínűleg 50 és 66 százalék közötti, a demográfiáé pedig legfeljebb egyharmad és 50 százalék közötti - mondta az ARD országos köztelevíziónak Bernd Raffelhüschen kutatásvezető.

Ez a felismerés azt jelenti, hogy taglétszám visszaesése nem elkerülhetetlen, hanem befolyásolható, megváltoztatható folyamat.

"Ezért a kutatás számomra felszólítás is a hit terjesztésére" - hangsúlyozta Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke, a DBK elnöke.

Az amerikai Pew Research Center 2017-es becslései alapján viszont a muszlimok létszáma a három és félszeresére nőhet 2050-ig, azaz 5 millióról (6,1 százalék) 17,5 millióra (19,7 százalék), amennyiben folyatódnak a jelenlegi, nagyon erőteljes migrációs tendenciák.

Muszlimok Európában, 2050-benForrás: Pew Research Center