Intézkedéscsomagot fogadtak el a bécsi migrációs konferencián

2019.05.03. 22:22

Tizenkilenc európai ország képviselői intézkedéscsomagot fogadtak el a 2015-ös szintű migránshullám megakadályozására a Bécsben megrendezett migrációsügyi konferencián.

Herbert Kickl bevándorlásellenes osztrák szabadságpárti (FPÖ) belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva elmondta: a csomag egyebek mellett intenzív információcserét, rendszeres találkozókat tartalmaz a műveleti erők között, valamint fokozott együttműködést az elutasított menedékkérő migránsok hazaszállítása ügyében, s felkészítő gyakorlatokat arra az esetre, ha a helyzet megkívánná.

Herbert KicklForrás: AFP/Hans Punz

Kickl visszautasította, hogy riadalmat próbálna kelteni. Mint mondta, a cél az, hogy a különböző jelzéseket tekintetbe véve fel legyenek készülve a 2015-ös migránsügyi válság idején tanúsított reaktív viselkedéssel szemben a proaktív cselekvésre.Az osztrák belügyminiszter közölte, hogy a nyugat-balkáni országokban átlagosan 68 százalékkal több illegális bevándorlót tartóztattak fel idén, mint tavaly. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Észak-Macedóniában és Boszniában 180 százalékos növekedést regisztráltak.A tárcavezető a migrációs potenciált értékelve rávilágított, hogy csak Görögországban mintegy 70 ezer illegális bevándorló tartózkodik, s ők tovább akarnak jutni Európa más országaiba. Törökországban ráadásul csaknem négymillió migráns tartózkodik - fűzte hozzá.

Stephan Mayer német belügyi államtitkár a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy tavaly harmadával nőtt a nyugat-balkáni migrációs útvonalon Németországba érkező illegális bevándorlók száma. Hangsúlyozta: "ismét ez lett a legforgalmasabb migrációs útvonal az Európai Unióba".

Migránsok a Nyugat-Balkánon. A kép illusztrációForrás: Origo

Mayer ezzel összefüggésben kiemelte az uniós határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex 2027-ig tervezett megerősítését tízezer katonával.

Elmondta, Németország legnépesebb uniós tagállamként 1500 katonával fog ehhez hozzájárulni. Beszélt a német szövetségi rendőrség állományának feltöltéséről is. "Sosem volt még ennyi jelentkező a rendőrséghez" - szögezte le.

Oliver Szpaszovszki észak-macedón belügyminiszter a bécsi találkozót rendkívül fontosnak nevezte az újabb válságok elkerülése érdekében.

Kijelentette, hogy a szervezett bűnözés és a terrorizmus leküzdése csak együttes erővel sikerülhet.

Fontosnak tartotta kiemelni az elfogadott intézkedés csomagnak azt az elemét, amely a migránsok közé vegyülő külföldi iszlamista dzsihadisták azonosítását szolgálja.

Kickl ezzel összefüggésben, újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy azon migráns hátterű osztrák állampolgárok közül, akik a dzsihadistákhoz csatlakoztak, sokan kettős állampolgárok.

Mint mondta, eljárásokat indítottak, hogy megvonják tőlük az osztrák állampolgárságot.Kickl a mostani konferencia folytatásaként műveleti szintű tanácskozást jelentett be júniusra.

A miniszteri konferencián Kickl és Szpaszovszki mellett a koszovói belügyminiszter volt jelen, a többi ország, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Németország, Dánia, Görögország, Horvátország, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Svájc, Csehország és Magyarország államtitkári szinten, vagy diplomatákkal képviseltette magát.

A tanácskozáson részt vettek az Európai Bizottság, a Frontex, az Europol, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) képviselői, valamint Michael Spindelegger volt osztrák alkancellár, a bécsi székhelyű Nemzetközi Migrációs Politikát Fejlesztő Központ (ICMPD) vezérigazgatója.