Marine Le Pen nyeri a francia uniós választást közvélemény-kutatók szerint

Vágólapra másolva!
Két nagy francia közvélemény-kutató intézet is azon a véleményen van, hogy Marine Le Pen pártja, az RN (az egykori Nemzeti Front) megnyeri a május 26-ai európai uniós választást Franciaországban. Ez súlyos vereség lenne a Macron vezette bevándorláspárti és ultraliberális mozgalomnak.
Vágólapra másolva!

Az IFOP/Fiducial közvélemény-kutató cég szerint a radikális jobboldali RN, Marine Le Pen pártja 22,5%-ot szerezne, és egy százalékkal megelőzné Macron mozgalmát, az LREM-et. A harmadik helyen Nicolas Sarkozy egykori pártja, a jobboldali Republikánusok végeznének, 15%-kal. Mindez két szempontból is érdekes: a Republikánusok (LR) három hónap alatt csaknem megkétszerezték támogatóikat, Laurent Wauquiez kemény és határozottan bevándorlásellenes programja sikeres. Nagyon jól választott EP-listavezetőt, a 34 éves, konzervatív filozófus, Francois-Xavier Bellamy hitelesen képviseli a jobboldali értékeket. Bellamy jelöléséről január végén az Origo részletesen beszámolt, cikkünket itt olvashatja. Így fogalmazott: előbb kell nemzetinek lenni, és csak utána európainak. Ezzel egyértelműen utalt Macron koppenhágai provokációjára: néhány hónappal korábban dán egyetemisták egy vele szimpatizáló fórumon azt mondták, hogy "Önök először is európaiak, és csak utána dánok" - és gondolatmenetét úgy folytatta, hogy ez a franciákra is igaz.

Az IFOP szerint három párt jut még az Európai Parlamentbe. A zöldek (9%), a Jean-Luc Melanchon vezette szélsőbaloldaliak (FI) 8,5%-on állnak, és a bejutási küszöbre zuhant Francois Mitterrand, a nyolcvanas-kilencvenes évek elnökének egykor sikeres szocialista pártja. 5%-ot kapnának, ha most lennének a választások. A szintén radikális jobboldali Debout La France meg éppen nem jutna be (4,5%), de erősödik, és könnyen lehet, hogy a hiányzó fél százalékot május 26-ára megszerzi.

Az Opinion Way egyébként még nagyobb RN-fölényt mért, szerintük Marine Le Pen pártja 24%-ot kapna, Macronék LREM-je pedig csak 21%-ot.