Iszlamista iskolákban tanítanak fiatal, migráns hátterű imámokat az Egyesült Királyságban az intoleranciára és a nőgyűlöletre, derült ki egy titkos londoni kormányzati jelentésből. A V4NA nemzetközi hírügynökség brit sajtóra hivatkozó beszámolója szerint Nagy-Britanniában 48 ilyen jellegű intézmény üzemelhet.

A Daily Mail című brit lap cikke alapján a jelentésből kiderül, hogy az Egyesült Királyságban található több tucat, úgynevezett Darul uloomban szélsőséges nézeteket valló prédikátoroktól, azaz olyan radikális imámoktól tanulnak, akik muzulmán országokból érkeztek a szigetországba.

A Darul uloom elnevezés egyébként a Tudás Házát jelenti.

Egy Darul uloom iskola. A kép illusztrációForrás: AFP/Noah Seelam

A Daily Mail 48 ilyen intézményt azonosított, amelyek a Dars-E-Nizami szigorú tanait követik.

A lap szerint legalább 4 Darul uloom működését kifogásolta korábban a brit oktatásfelügyelet (Ofsted).

Az ellenőrök azzal szembesültek, a diákokat arra tanítják, hogy a zene és a tánc az „ördögtől származik”, valamint, hogy a nők nem tagadhatják meg a szexuális együttlétet a férjeiktől.

A zene betiltása egyébként az Iszlám Állam terrorszervezetben is bevett szokás volt.

Azokat, akik megsértették a szabályozást nyilvános korbácsolással büntették meg.„A Darul uloomok által nyújtott brit képzés a szélsőséges nézetek kialakulását eredményezi, mivel az intézmények nagyon konzervatívak, és gyakran nem foglalkoznak a muszlimok előtt álló kihívásokkal a modern Nagy-Britanniában. Ez azt jelenti, hogy az országban kiképzett imámok nem tudják majd jobban képviselni a brit muszlimokat, mint azok az imámok, akik külföldről érkeztek”, mondta a Daily Mailnek egy neve elhallgatását kérő forrás, aki ismeri a szóban forgó jelentést.

Négy évvel ezelőtt az oktatásfelügyelet vizsgálta Birminghamben az intézményt, miután olyan szórólapok kerültek elő, amelyek az ördög művének nevezik a táncot és a zenét. 2011-ben pedig a Channel 4 televízió derítette ki, hogy az intézményben arra tanították a diákokat, hogy utálják a zsidókat, a keresztényeket és a hindukat.„Ha megnézik az Ofsted által készített jelentést, kiderül, hogy az iskolánk jó besorolást kapott minden területen. A zenéről szóló szórólapokat pedig a mecsetben találták. Egy idegen hagyta ott. Ezeket eltávolítottuk és megsemmisítettük”, mondta a lapnak Dr. David Bone, az intézmény igazgatója.