A bevándorláspárti francia elnökkel keményen vitatkozó interjút adott a jobbközép párt EP-listavezetője, a fiatal filozófus, François-Xavier Bellamy. A La Provence regionális napilapnak azt mondta, hogy széttöri, szétveri Franciaországot a masszív bevándorlás. Nicolas Sarkozy alapította a Republikánusokat (LR), távozása után a francia néppárt vészesen meggyengült. Másfél éve viszont a Sarkozy belső köréhez tartozó, erőskezű politikus, Laurent Wauquiez vette át a pártot, és az eredmények egyre inkább mutatkoznak. Jó EP-listavezetőt választott, Bellamy népszerű, és a legutóbbi felmérések szerint már 15,5%-on áll az LR. (Ha most lennének az uniós választások, a nagy közvélemény-kutató intézetek átlagát nézve Marine Le Pen radikális jobboldala nyerne, Macron elnök mozgalma lenne a második, harmadik az LR, bejutnának a zöldek és a kommunisták is, viszont kiesnének a szocialisták.)

A La Provence-nak adott interjúban Bellamy – akinek jelölését elsők között írtuk meg, és hosszabb portréban is foglalkoztunk vele január végén – a bevándorlást helyezi a megoldandó kérdések középpontjába. Szerinte Macron elnöknek nincs semmiféle stratégiája az illegális migrációval szemben. Elutasítja a brüsszeli migránskvótákat, határozottan kiáll amellett, hogy minden ország maga döntsön arról, hogy be akar-e fogadni migránsokat, és hogy ezt ne Brüsszel határozza meg. 

François-Xavier BellamyForrás: AFP/Christophe Archambault

A magyar ellenzék által gyakran tagadott brüsszeli migránskvótákról Bellamy egyébként tényszerűen beszél. Ahogy elég nyilvánvalóan a magyar határkerítést is helyesli. 

Arról beszél ugyanis Bellamy az interjúban, hogy egyrészt meg kell tartani a schengeni határokat, másrészt minden országnak meg kell engedni a határvédelemmel kapcsolatban, hogy saját migrációs politikáját alkalmazza. 

Az interjúban más témák mellett szóba kerül a brexit is, Bellamy szerint Macron itt is hibás stratégiát folytat, hiszen szerinte szükség van egy megegyezéses brexitre.