Pénteken nyilatkozott a BBC-nek Abdul Momen, Banglades külügyminisztere, az Iszlám Államhoz csatlakozott, bangladesi migráns hátterű, a brit állampolgárságától márciusban megfosztott Shamima Begum ügyében. Adbul Momen kijelentette, hogy a lánynak – annak ellenére, hogy az anyja a délkelet-ázsiai országból származik – nincs bangladesi állampolgársága, amennyiben ennek ellenére mégis Banglades területére szándékozik lépni, akkor letartóztatják, bíróság elé állítják, majd pedig kivégzik, mivel csatlakozott az Iszlám Államhoz.

A bangladesi külügyminiszter véleménye alapján Nagy-Britannia dolga megoldani a Shamima Begum-ügyet, mivel a lánynak nincs bangladesi állampolgársága, noha az anyja Bangladesből települt át Londonba.

Abdul MomenForrás: AFP/Anadolu Agency/Sefa Karacan

Adbul Momen szerint Begum soha nem kért bangladesi állampolgárságot.Hozzátette, hogy amennyiben a lány a délkelet-ázsai ország területére lép, akkor a „zéró tolerancia” elvét fogják vele szemben alkalmazni, mivel csatlakozott az Iszlám Államhoz.

A törvényeink nagyon világosak, a terroristáknak halálbüntetéssel kell szembenézniük – nyomatékosította álláspontját a külügyminiszter.

Shamima Begum szintén migráns hátterű ügyvédje, Tasnime Akunjee is azt mondta a BBC-nek, hogy a védence ügye nem bangladesi, hanem brit probléma.

Shamima BegumForrás: YouTube

A nemzetközi jog értelmében egy személyt csak akkor lehet megfosztani az állampolgárságától, ha rendelkezik egy másik ország állampolgárságával is.

Nagy-Britannia konzervatív belügyminisztere, Sajid Javid erre hivatkozva fosztotta meg brit honosságától Begumot, hiszen – szerinte – az anyja révén a lánynak kell legyen bangladesi állampolgársága is.London magától értetődően nem hajlandó visszafogadni őt.

Az állampolgárságtól való megfosztást bíróságon támadta meg a Begum család.

Az hatalmas felháborodást váltott ki a közvéleményben, hogy a lány ügyvédjének, Tasnime Akunjeenek a jogdíját a brit adófizetők pénzéből térítik meg, mivel – állítólag – a Begum család nem rendelkezik ehhez elegendő jövedelemmel.

Tasnime AkunjeeForrás: Twitter/Mohammed T. Akunjee

Ahogy az Origo már többször részletezte, a most 19 éves Shamima Begum 2015-ben három barátnője társaságában szökött a szíriai Rakkába, az Iszlám Állam fővárosába, ahol hozzáment a terrorszervezet egyik 27 éves, holland állampolgárságú harcosához.

Az elmúlt években a bangladesi származású nőnek három gyereke született, akik sajnálatos módon elhunytak.

A terroristafeleség jelenleg egy szír migránsközpontban tartózkodik, és szeretne visszatérni Nagy-Britanniába.

Saját bevallása alapján ő nem vett részt terrorcselekményben, csupán házimunkát végzett.

A The Telegraph című brit konzervatív napilap információi alapján Shamima Begum hazudott a Szíriában játszott szerepéről.

A lap oknyomozó újságíróinak szemtanúk ugyanis beszámoltak a lány valódi tevékenységéről az Iszlám Állam keretén belül.

Elmondták: a terroristafeleségnek az volt az egyik feladata, hogy felügyelje, az alávetettségben élők betartják-e a rendkívül szigorú iszlám jogrendet, a saríát. Kiemelték, hogy Begum egy Kalasnyikov típusú fegyverrel követelte meg a saría alkalmazását, és ő volt a legkegyetlenebb saría-őr Rakkában.A bangladesi hátterű migráns tevékenységéért havonta 500 és 1500 font közötti összeget kapott.

Továbbá aktívan részt vett Európában élő, migráns tinilányok toborzásában, akiket később az Iszlám Állam terroristáihoz adtak feleségül.

Helyiek szerint Begum szemtanúja volt több öngyilkos merényletnek is.

A nemzetközi balliberális fake news média mindezek ellenére aktívan támogatja a terroristafeleséget, és propagandát folytatnak már hónapok óta annak érdekében, hogy elősegítsék a brit állampolgársága visszaszerzését, illetve a repatriálását a szigetországba.