Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn Kijevben, egy sajtótájékoztatón bejelentette: miután tartalmas beszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij megválasztott elnökkel, kész benyújtani lemondását – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A Zn.ua ukrán portál a hírrel kapcsolatban közölte: Ukrajnában a diplomácia vezetőjének kijelölése az államfő prioritása. Magyarán arról van szó, hogy Klimkin nem akarta megvárni, míg Zelenszkij kirúgja, hiszen ő egyértelműen Petro Porosenko bukott államfő embere.

A Zn.ua ukrán portál a hírrel kapcsolatban emlékeztet rá: Ukrajnában a diplomácia vezetőjének kijelölése az államfő prioritása. Klimkin az ország tizenkettedik külügyminisztere volt. 2014. június 19-én lépett hivatalba. Ukrajna függetlenné válása óta ő töltötte be a leghosszabb ideig ezt a tisztséget.

Pavlo KlimkinForrás: Origo

Pavlo Klimkin Magyarországon arról vált hírhedtté, hogy mindvégig kitartott a magyar- és általánosságban véve kisebbségellenes oktatási, illetve nyelvtörvény mellett. Petro Porosenko bukott államfő egyik közeli emberének számított.

Bár retorikájában eléggé oroszellenes, nem árt tudni róla, hogy az oroszországi Kurszkban született, és Moszkvában tanult.

Az apósa, Yury Mykhaylenko vezérőrnagy az orosz hadseregben, akit kitüntettek a Krím félsziget „visszaszerzésében” játszott szerepéért.Yury Mykhaylenko egyébként a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO) végezte tanulmányait, ott, ahol a szovjet rezsim a kémeket képezte ki.

Ilyen családi háttérrel képviselte tehát Pavlo Klimkin a magát nyugatosnak beállító, de valójában kleptokrata és autoriter kijevi rezsimet.