V4NA: Fertőző betegségeket terjesztenek migránsok a brüsszeli pályaudvaron

Brüsszel északi pályaudvar migránsok
Refugees walk past a Doctors Without Borders (Medecins sans Frontiers) "refugee camp" on November 18, 2009 which was installed near the Brussels' North Station. Doctors Without Borders and four other Belgian NGOs put up a "refugee camp" in the heart of Brussels today, in order to recognize asylum seekers. AFP PHOTO/BELGA/DIRK WAEM --BELGIUM OUT-- (Photo by DIRK WAEM / BELGA / AFP)
Vágólapra másolva!
A jelentős muszlim migráns hátterű lakossággal rendelkező brüsszeli Schaarbeek nevű kerület polgármestere, Bernard Clerfayt vizsgálatot rendelt el, miután különböző, fertőző betegségekről érkeztek jelentések a brüsszeli északi pályaudvarról. A helyi buszvezetők már meg sem állnak ezen a helyen, mert attól félnek, hogy kapcsolatba kerülnek a betegségekkel. A pályaudvaron állítólag jelen van a tuberkulózis, rühesség és a malária is.
Vágólapra másolva!

A De Lijn közlekedési társaság sofőrjei már több mint egy éve panaszkodnak a megállóban uralkodó veszélyes és egyáltalán nem higiénikus állapotok miatt, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a belga VRT News információi alapján.

Több bejelentés is érkezett a helyszínről, miszerint

tuberkulózis és rüh jelent meg az ott élő migránsok és hajléktalanok között.

Migránsok a brüsszeli északi pályaudvaron Forrás: AFP/BELGA/WAEM/Dirk Waem

A buszsofőrök pedig éppen emiatt már nem is állnak meg a kijelölt helyen, mert félnek, hogy elkapják valamelyik betegséget.

Bernard Cleyfart, Schaarbeek polgármestere orvosi szakértőket rendelt ki a helyszínre, hogy kivizsgálják az állapotokat.

Egy járvány kialakulása esetén ugyanis komoly intézkedésekre van szükség.

A polgármester szerint ugyanakkor

Az északi pályaudvar

csaknem 200 migránsnak ad átmeneti szállást jelenleg,

itt ételt és ingyen wifit is kapnak.

A Het Laatste Nieuws című lap szerint a pályaudvaron a rüh és a tüdőbaj mellett

már a malária is megjelent.

Mindeközben a helyszínt vizsgáló szakértők azt mondják, nincsen fertőzésveszély. A hatóságok emberei ugyanakkor szájmaszkot viselnek, valahányszor csak kimennek a helyszínre.