Megint óriásmecset épülhet egy svéd városban

2019.05.07. 12:15

Az elmúlt évek migrációs hullámai során drasztikusan megnövekedett Växjö lakossága, emiatt pedig azt tervezik, hogy egy új, ezer fő befogadására képes óriásmecsetet építenek, hogy így járjanak a muszlim kisebbség kedvében.

Ismail Abuhelal, a Växjői Muszlim Alapítvány vezetője a Lokaltidningen nevű helyi lapnak arról panaszkodott, hogy a városban lévő mecset már 15 éves, és egyszerűen nem elég nagy ahhoz, hogy a dél-svédországi muszlimok gond nélkül elférjenek benne, ezért – szerinte –egy újabbra van szükség, hogy kielégítsék a település iszlám vallású, migráns hátterű lakosainak az igényeit.A Lokaltidningen cikkét a 888 szemlézte.

„Amikor a ramadán végét ünnepeljük, akár kétezer ember is összezsúfolódhat a mecsetben, ami miatt a régi szőnyegeinket kénytelenek vagyunk kitenni az épület mellé, hogy mindenki Mekka felé fordulva tudjon imádkozni” – mondta az imám, akinek imái meghallgatásra találtak, ugyanis a városvezetés komolyan tervezi, hogy az egyre nagyobb számú muszlim kisebbségnek épít egy újabb mecsetet. Abuhelal közölte, hogy információi alapjánegy nagy minaret is lesz az új épületen.A szélsőséges bevándorláspártiságáról hírhedt Svédországban tavaly azt is megengedték a muszlimoknak, hogy hangosan hívjanak imára a müezzinek, így az összes lakos hallhatja, ha a migrásoknak imádkozniuk kell.

A döntés ellen egyedül a Svéd Demokraták nevű bevándorlásellenes párt tiltakozott, akik szerint a lépés teljesen szembemegy a svéd értékekkel, hiszen milyen dolog nyilvánosan, az ország hivatalos nyelvétől eltérő, idegen nyelven imára hívni.A växjői vallási vezető bízik benne, hogy 2025-re már meg is épülhet az új mecset, amit Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok anyagi segítségével építenének meg.

„Mi, muszlimok úgy gondoljuk, jó dolog oda is mecseteket építeni, ahol még nincsenek, hogy így segítsünk társainkon” – fogalmazott Abuhelal.