Lydia Guirous, a népszerű és erőskezű Laurent Wauquiez pártjának, a jobbközép Republikánusoknak (Les Républicains -LR) a szóvivője felszólította Emmanuel Macron államfőt, hogy tegyen többet, és konkrétan lépjen fel a terjedő iszlamizmus ellen, tiltsa be a szélsőséges iszlám tanokat, valamint a terroristákat támogató Muszlim Testvériséget és más, hozzá hasonló radikális szervezeteket.

Nyílt levélben szólítják fel a bevándorláspárti Macront, hogy tegyen valamit az iszlám radikalizáció ellen

A Journal du Dimanche című hetilapban közzétett, Emmanuel Macronnak intézett levelében Lydia Guirous szóvivő kifejtette, hogy Franciaország súlyos helyzetben van, mert a radikális iszlám terjedése szinte megállíthatatlan.

Emmanuel Macron francia elnök Charles de Gaulle néhai elnök szobránál a Németország felett aratott győzelem 74. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, Párizsban 2019. május 8-ánForrás: MTI/AP/Christophe Ena

Guirous Egyiptomhoz, az Egyesült Arab Emírségekhez, valamint Nagy-Britanniához hasonlóan azt javasolja, hogy a francia kormány minősítse terrorszervezetnek a radikális iszlám egyik fellegváraként működő, Muszlim Testvériség nevű, egyiptomi alapítású szélsőséges szervezetet. Ez az a mozgalom, amely terroristákkal ápol kapcsolatot, finanszírozza a terroristák családjait, a merényletek elkövetőit pedig bújtatja.

Az ötletet korábban már Ivan Rioufol, hírneves jobboldali újságíró is felvette a Le Figaro című konzervatív napilapban közzétett kiváló írásában, amelyről az Origo is összefoglalót készített.

Rioufol azt tanácsolta Macronnak, hogy vegyen példát Donald Trump amerikai elnökről, aki szintén fontolóra vette a Muszlim Testvériség terrorszervezetté nyilvánítását és betiltását.

A jobbközép konzervatív Republikánusok, Nicolas Sarkozy egykori köztársasági elnök kormányzó pártjának, az UMP-nek az utódpártja egyébként is karakterisztikusan bevándorlásellenes álláspontot képvisel.

Nemrégiben, ahogy arról az Origo is beszámolt, épp a párt európai parlamenti választási listavezetője, François-Xavier Bellamy utasította el kemény hangon a Brüsszel által erőltetett kötelező betelepítési kvótákat.

Nem szabad hagyni, hogy Franciaország behódoljon – párhuzam a fasizmussal

A Republikánusok szóvivője egy történelmi hasonlattal utal arra, és felhívja a bevándorláspárti Macron figyelmét, hogy a franciák előző generációja történelmi hibát követett el, amikor a nácizmust és a fasizmust hagyta érvényesülni, hasonló a helyzet a radiális iszlámmal is, és az ő generációjának (Lydia Guirous 1984-ben született) nem szabad ugyanazt a hibát elkövetni, mint az előzőknek, azaz nem lehet hagyni, hogy az iszlám tovább terjedjen, uralkodó ideológiává váljon, és a francia társadalom behódoljon.

Lydia GuirousForrás: Bruno Coutier/Bruno Coutier/Bruno Coutier

Épp ezért felszólítja Macront egész generációja nevében, hogy keményen lépjen fel az iszlám ellen, mert nemcsak Franciaország, hanem valamennyi nyugat-európai demokrácia egy erőszakos, uralkodni vágyó iszlámmal konfrontálódik nap mint nap,egy olyan ideológiával folytat szélmalomharcot, amely szítja a gyűlöletet, és nyomában vérözön jár mindenhol. Ez ellen fel kell lépni.

A Republikánusok szóvivője úgy látja, a politikai iszlámnak az a célja, hogy a nyugati társadalmakat leigázza, jól látható, hogy Franciaországban a radikálisok egy része már a szakszervezetekbe és a civil társadalmi csoportosulásokba is nagy számban beférkőzött, sőt, az oktatásban és a politikai szférában is egyre jobban tetten érhető, gondoljunk csak a francia egyetemisták szövetségére, akiknek vezetői a párizsi Notre-Dame leégésén gúnyolódtak.

Nem szavakra, hanem tettekre van szükség az iszlám terjedésének megakadályozása érdekében

A radikális iszlámmal szemben nem szavakra, hanem tettekre van szükség, fel kell számolni azokat a csoportosulásokat, mint a Muszlim Testvériség vagy a Francia Muszlimok szervezete, mert ezek súlyos veszélyt jelentenek egész Európára.

Utóbbi szervezet célja például az, hogy a franciaországi iszlám vallású migránsokat teljesen kiszakítsa a társadalomból, és izolálja őket egy párhuzamos világot működtetve, így a Köztársaságot akár erőszakosan is, de a saját képükre akarják formálni, azaz azt akarják, hogy Franciaország behódoljon.

Lydia Guirous, aki maga is Algériában született, érintettsége révén abszolút hitelesnek számít ebben a témakörben.

Édesapja a híres algériai-francia író, Jean Amrouche volt, akinek az egész családja a kereszténységet választotta még a XIX. században, Guiroust pedig Nicolas Sarkozy egykori köztársasági elnök bízta meg 2015-ben azzal, hogy az UMP (Sarkozy akkori pártja, a Republikánusok jogelődje) Nemzeti Titkáraként a köztársaság értékeinek és a laikus modellnek a szakértőjenként dolgozzon.

„Allah nagy, de a Köztársaság is” című könyve óriási visszhangot váltott ki Franciaországban.

Könyvében egyértelműen állást foglalt amellett, hogy a muszlimoknak el kell fogadniuk a francia szokásjogot. Úgy kell élniük, mint a franciáknak, és azt a kérdést kell feltenniük, hogy mit tehetnek Franciaországért.

Maga a mű egy vallomás a szerző Franciaország és annak értékei iránt érzett szeretetéről, ugyanakkor aggodalmait is megfogalmazza benne, amit Jean Amrouche saját környezetében, egy észak-francia kisvárosban tapasztalt az iszlamizáció kegyetlen folyamatáról.

Épp ezért hiteles, amit mond.