Iskolai lövöldözés volt a coloradói Denver mellett helyi idő szerint kedden az Egyesült Államokban, az ámokfutásnak egy halálos áldozata és több sebesültje van. A két feltételezett elkövetőt elfogták.

A lövöldözés helyi idő szerint a délutáni órákban történt, nem messze attól a Columbine Iskolától, ahol húsz évvel ezelőtt – 1999. április 20-án – két állig felfegyverzett diák követett el tömegmészárlást. 15 embert megöltek, 24-et pedig megsebesítettek.

Kisdiákot kísér a gyerekek és szüleik találkozási pontjaként kijelölt közösségi házhoz egy rendőrnő Highlands RanchbenForrás: MTI/AP/David Zalubowski

A Denvertől délre fekvő Highland Ranch nevű településen – amelynek középiskolájában 1850 diák tanul – az első lövések eldördülése után az iskola vezetői azonnal értesítették a rendőrséget, amely perceken belül a helyszínen volt. Az iskolát és a környező utcákat lezárták, és bár még eldördültek további lövések is, a két feltételezett elkövetőt azonnal elfogták.

Sajtótájékoztatóján Tony Spurlock megyei seriff elmondta: a rendőröknek csak némi dulakodás után sikerült lefegyverezniük a két lövöldözőt, mindketten az iskola diákjai. A seriff szerint „ennek a szörnyűségnek egyetlen településen sem lenne szabad megtörténnie”.

Meghalt az iskola egyik diákja

Tony Spurlock ugyan nem nevezte meg a halálos áldozatot, de a megyei halottkémre hivatkozva azt közölte, hogy az iskola 18 éves fiúdiákja volt. A nyolc sebesült közül többek állapota válságos, a legfiatalabb áldozat 15 éves. „Megrázó, hogy ez és a környező közösségek túlságosan is jól ismerik e gyűlöletes és szörnyűséges erőszakot” – fogalmazott kedden este kiadott közleményében a Fehér Ház.
Colorado kormányzója, Jared Polis a Twitteren fejezte ki együttérzését, és közölte, hogy figyelemmel kísérik a tragédia utáni helyzetet is. A rendőrség megindította a nyomozást az ügyben.

Fegyveres rendőr a Highlands Ranch-i STERM középiskolánálForrás: AFP/2019 Getty Images/Tom Cooper

A Highland Ranch-i iskolát egyébként – más, Denverhez közeli oktatási intézményhez hasonlóan – április 17-én egyszer már lezárták. Akkor egy Floridából érkezett tinédzserlány fenyegetőzött azzal, hogy a Columbine-tragédia évfordulóján tömegmészárlást követ el. A felfegyverkezett nőt a rendőrök végül holtan találták meg, miután agyonlőtte magát.