Le akarta szúrni a lemondott japán császár egyik unokáját egy férfi

2019.05.08. 11:21

Japán források szerint le akarta szúrni a lemondott japán császár, Akihito egyik unokáját az az 56 éves férfi, aki illetéktelenül behatolt a 12 éves Hiszahito herceg iskolájába. A férfit még április 29-én fogták el. 

A gyanúsított Haszegava Kaoru bírálta Japán uralkodóját és a trónöröklési rendszert,és beismerte, hogy ő hagyott egy szúrófegyvert a fiú iskolapadján. A szökésben lévő férfit április 29-én fogták el egy hiracukai hotelben birtokháborítás miatt.

Április 26-án egy házi készítésű szúró fegyvert találtak Hiszahito és a mellette ülő diák iskolapadján. A vasvillára emlékeztető eszköz egy 60 centiméteres alumínium rúdból és két, szigetelőszalaggal hozzáragasztott, rózsaszínűre festett gyümölcsvágó késből állt. A herceg és osztálytársai az osztálytermen kívül tartózkodtak, amikor az elkövető odatette a fegyvert.

A nyomozók szerint a kék munkaruhát, munkavédelmi sisakot és maszkot viselő Haszegava vízvezeték-szerelőnek adta ki magát, így jutott be Hiszahito iskolájába és osztálytermébe, annak ellenére, hogy a herceg testőrei szolgálatban voltak. A férfi az internetről derítette ki, melyik iskolába jár a herceg, és a teremben kiakasztott ültetési rend segítségével talált rá a padjára.

Illetékesek szerint a biztonsági kamerák felvettek egy férfit - a feltételezések szerint Haszegavát - az oktatási intézmény főbejáratánál árpilis 26-án délelőtt fél 11 körül. Húsz perccel később a férfi újra megjelent a felvételeken, és majd 11 óra után tíz perccel egy metrómegállóban is feltűnt.

A rendőrség feltételezései szerint Haszegava megpróbálta eltüntetni a hozzávezető nyomokat, sikertelenül. A nyomozók egy elhagyott metszőollóra bukkantak az iskolaudvaron, a középkorú férfi vélhetőleg ezzel vágott át néhány vezetéket a kamerarendszerben.

Naruhito és felesége, MasakoForrás: AFP

Az incidens még azelőtt történt, hogy Naruhito átvette volna a trónt leköszönő apjától, Akihito császártól május 1-jén. A trónöröklési rendben jelenleg a 12 éves Hiszahito második a sorban apja, az 53 éves Fumihito koronaherceg után, aki az új császár, Naruhito öccse.