Madeleine McCann 12 éve tűnt el a portugáliai Praia da Luz üdülőhely egyik apartmanjából, az ügyben azóta több mint egy tucat embert gyanúsítottak meg azzal, hogy ők rabolták el a kislányt. A rendőrség tehetetlennek tűnik a nyomozásban, pedig már minden szemtanút kihallgattak, aki a szállás környékén tartózkodott. A nyomozók mostanra 13 emberre szűkítették a kört, egyiküket – egy gyerekgyilkosság miatt börtönben ülő férfit – éppen a napokban vádolt meg egy portugál nyomozó, hogy ő lehet Madeleine McCann elrablója és gyilkosa.

Maddie McCann mindössze hároméves volt, amikor a portugáliai családi nyaraláson szülei egyedül hagyták az apartmanban, hogy az egyik közeli étteremben vacsorázhassanak. Mire a szülők visszajöttek, a kislány eltűnt. Ez 2007 májusában volt, a szülők által felfogadott magánnyomozóknak azóta sem sikerült előremutató nyomra bukkanniuk. A gyanúsítottak csak fantomképeken, a szemtanúk személyleírásai alapján léteznek, és eddig csupán egy ember van, akiről egy portugál rendőr biztosan állítja, hogy ő rabolta el Maddie McCannt.

Madeleine McCann

Martin Neyről az Origo is írt. A férfi 27 év börtönt kapott Németországban három gyerek meggyilkolása miatt. A férfiről egészen pontos fantomkép készült még Portugáliában, ráadásul a kislány eltűnésének idején a környéken dolgozott. A német férfit kihallgatták, viszont ő tagadta, hogy köze lenne a Madeleine-ügyhöz. Úgy tudni, a német férfi korábban chatszobákban hencegett azzal, hogy bokrokból kiugorva támadt rá a gyerekekre, főleg kisfiúkra. Három gyerekkel végzett: 1992-ben a 13 éves Stefan Jahrt, 1995-ben a 8 éves Dennis Rostellt, 2001-ben pedig a 9 éves Dennis Kleint ölte meg.

Rajta kívül 12 másik gyanúsítottja is van a rendőrségnek, a konkrétum azonban sokkal kevesebb. Amit róluk tudni lehet, azt a Daily Star gyűjtötte össze egy cikkben. 

Fantomkép készült többek között egy sötét hajú férfiről, akit láttak, hogy elsétál egy pizsamás kislánnyal. A kislányon állítólag pont olyan színű ruha volt, mint amit Maddie McCann aznap este viselt. Egy másik szemtanú állítja, hogy látott a közeli kikötőben egy zavart külsejű férfit és egy nőt, amint egy gyerekkel sétálnak; egy 12 éves gyerek pedig Maddie McCann szobája körül látott egy gyanúsan viselkedő férfit. Meggyanúsítottak egy adománygyűjtőt is, aki állítólag gyerekeket bámult az utcán.

Nemrég megjelent egy film a Netflixen Madeleine eltűnéséről, a portugál rendőrség pedig azt mondta, nem adják fel a nyomozást.