Az egyiptomi eredetű Muszlim Testvériség lopakodva iszlamizálja Európát

2019.05.09. 12:44

A Migrációkutató Intézet legfrissebb tanulmánya az egyiptomi alapítású Muszlim Testvériség Európában történő gazdasági, politikai és ideológiai térnyerésével foglalkozik. A tanulmány kiindulási pontja az, hogy az iszlamizáció elsődleges erői kontinensünkön nem a nyíltan szélsőséges szervezetek, hanem a magukat mérsékeltként feltüntető iszlamista mozgalmak, amelyek közül a Muszlim Testvériség a legnagyobb és a legszervezettebb. A német titkosszolgálat tavalyi jelentése szerint a Testvériség nagyobb veszélyt jelent a demokráciára, mint az al-Kaida vagy az Iszlám Állam terrorszervezetei.

A Muszlim Testvériség több száz mecsetet és szövetséget működtet Franciaországban és Németországban, de az Európai Unió szinte minden tagállamában aktív.

A Muszlim Testvériség logójaForrás: Origo

Taktikusan, „puha" (soft power) eszközökkel tör utat magának.

Ennek érdekében a hétköznapi élet legmeghatározóbb területein, az oktatásban, az iszlám jog előírásainak megfelelő (halal) élelmiszerkereskedelemben és divatiparban, a minősítéshez szükséges szabványok megállapításában és kiadásában, a vallásjogi szakvéleményeket kínáló internetes portálok működtetésében, az iszlamista propagandát kínáló úgynevezett „Muszlim életmód expók" megrendezésében gyakorlatilag monopóliumot szerzett. Weboldalakat üzemeltetnek, amelyeken radikális szellemben adnak tanácsot a nyugaton élő muszlim migránsok aggályaira, számos programot szerveznek a fiatalok és a gyermekek vallási tudatosságának erősítésére. 

A tanulmány konkrét példákon keresztül mutatja be a Testvériség európai stratégiáját, amelynek fő finanszírozói a szélsőséges vallási ideológiát hirdető Öböl-menti államok (Kuvait, Bahrein, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia). 

Az iszlám bankrendszer egyik első, 1988-as alapítású intézménye Európában a luganoi (Svájc) székhelyű al-Taqwa bank, amely a muszlim terrorszervezetek és a humanitáriusnak álcázott csoportosulások boszniai tevékenységét finanszírozta. Az iszlamofóbia elleni kampányra szakosodott szervezetek, például a franciaországi „Iszlamofóbia Ellenes Tanács" (CCIF) szintén a Muszlim Testvériség irányítása alatt áll.

Imádkozó muszlimok a párizsi nagymecset épülete előttForrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

Jóllehet a szervezet közismerten militáns és kirekesztő, Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától 35 000 eurót kapott,  de 2013-ban az Európai Bizottság is támogatta anyagilag működésüket.

A Muszlim Testvériség európai fiókszervezetei részben önállóak, de illeszkednek a nemzetközi Testvériség meghatározó ideológiájához és politikai céljaihoz, amelynek központjai felügyelik az európai csoportokat.

A tanulmány részletesen elemzi a Testvériség térnyerését Franciaországban és Németországban. 

A franciaországi muszlim testvérek harminc iszlám központot, 150 egyesületet és számos mecsetet működtetnek,  köztük az ország két fő mecsetét Dél-Lille-ben és Bordeaux-ban.

Egy új politikai elit kialakítására összpontosítanak, akik a jövőben a muszlim szavazók véleményvezérei lesznek. 

Katar például ösztöndíjakkal és kulturális események támogatásával a közélet teljes átalakítását célozza egy új muszlim identitású fiatal értelmiségi réteg kialakításával. Követeléseiket a polgárjogok jelszavaival reklámozzák szövetségben a liberális-baloldali pártokkal. 

A németországi Muszlim Testvériség tagjai – a franciaországihoz hasonlóan – magasan képzettek és bőséges támogatást kapnak az Öböl-menti államoktól.

A Német Alkotmányvédelmi Hivatal 2018-as jelentésében megállapította, hogy a Muszlim Testvériség nagyobb veszélyt jelent a demokráciára, mint az al-Kaida vagy az Iszlám Állam terrorszervezetei. Becsléseik szerint a mozgalom kemény magja körülbelül ezer fő, akik középtávon egy Iszlám Állam létrehozására törekednek. 

Németországban mintegy 50 iszlám központot irányítanak – elsősorban Észak-Rajna-Vesztfáliában, Bajorországban de újabban Szászországban és Brandenburgban is megerősödtek.

A mecsetek mindegyike kapcsolatban áll a kölni központtal.

A mozgalom az ötvenes évektől kezdve rendelkezik anyagi és emberi erőforrásokkal, ám a szélesebb támogató bázis a szíriai migránsok 2015-től kezdődő beáramlásáig hiányzott, akiknek többsége ugyanis azon szunnita területekről származik, amelyek a rendszer fő ellenségének tartott Muszlim Testvériség hagyományos bázisát jelentették.