A szlovén kormány lebecsülte a migrációval kapcsolatos félelmeket

2019.05.10. 14:06

A szlovén kormány lebecsülte az emberek migrációval kapcsolatos félelmeit, a szavazók ezért a radikális csoportok felé fordulhatnak, amelyek így akár tíz százalékos támogatást is elérhetnek az európai parlamenti választásokon - írta pénteken a Delo című baloldali szlovén napilap, egy előző nap nyilvánosságra került bűnügy kapcsán.

Szlovéniában pénteken a vezető napilapok mindegyike a migráció kérdésével foglalkozott, miután a médiában nagy teret kapott, hogy szerdán illegális migránsok elraboltak egy szlovén állampolgárt, és az autójával Olaszországba szöktek.

Mint ahogy azt korábban az Origo is megírta a 79 éves férfi a szőlőjét permetezte, amikor rátámadtak, és miután megkötözve autójának csomagtartójába zárták. Áldozatukat az ország másik felében, az olasz határhoz közel, egy erdőben dobták ki a kocsiból, mielőtt Olaszországba szöktek, ahol azonban elfogták őket.

A Delo szerint a politikának megoldást kell találnia a déli határon kialakult helyzetre, ahelyett, hogy kerülgeti és újraéleszti a problémát. A lap kommentátora - aki az érintett térségből, Bela Krajinából való és állítása szerint az áldozatot is ismeri - úgy vélte: a ljubljanai polgárok nem tudják, hogyan éreznek az emberek az ország déli részein. Leegyszerűsítve: félnek, és nem csak az eset óta.Hozzátette, hogy emellett a kormány, a helyiek tiltakozása ellenére, a horvát határhoz közeli Ilirska Bistricán egy regisztrációs központot is építene. Az újságíró megjegyezte, hogy a kormánynak sürgősen lépnie kell, vagy a szavazók a radikálisabb csoportok felé fordulnak, és akkor már túl késő lesz.A Dnevnik című szintén baloldali napilap szerint ugyanakkor néhány pozitív hatása is van a szerdán történt emberrablásnak.
Szükségszerű volt, hogy egy súlyos bűncselekményre szigorú válasz érkezzen, különösen azért, mert azt migránsok követték el. A rendőrség helikoptereket, drónokat, videokamerákat és újabb szögesdrótakadályokat vetett be, és a hadsereget is bevonta a keresésbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK