Elítélték az erőszakoskodó németországi migránsokat

2019.05.10. 13:27

Elítéltek pénteken Németországban egy csoport fiatal migránst, akik országos felháborodást okoztak azzal, hogy ittasan és kábítószer hatása alatt járókelőkre támadtak egy kisvárosban.

A csoport 18 éves iráni vezetőjét két év hét hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte az ambergi városi bíróság, három afgán társát pedig hat és tizenhárom hónap közötti, felfüggesztett szabadságvesztésre.

A 17 és 19 év közötti migránsok tavaly decemberben több órán át garázdálkodtak a bajorországi város központjában, válogatás nélkül sértegettek és bántalmaztak járókelőket. Huszonegy emberre rontottak rá, 15-en megsebesültek, többnyire enyhe sérüléseket szenvedtek.

A randalírozó migránsok az elfogásukra kivezényelt rendőrökkel is szembeszálltak, sértegették és ütlegelték őket.

Migránsok a német-osztrák határon – IllusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Sebastian Widmann

Az erőszakoskodó migránsokat többek között testi sértéssel és rongálással vádolták meg. Az ügyészség és a rendőrség a nyomozás lezárása után hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény nem az elkövetők származására vezethető vissza.

A fiatalemberek az elfogásuk óta eltelt hónapokat előzetes letartóztatásban töltötték. A bíróság előtt beismerték tettüket, és bocsánatot kértek. Magatartásukat a támadások előtt elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol és kábítószer hatásával magyarázták.

A tavaly decemberi eset országos felháborodást keltett Németországban.