Több mint 50 alkalommal repült engedély nélkül, mire őrizetbe vették

2019.05.10. 12:22

Az Egyesült Államokban egy masschusettsi férfit vettek őrizetbe, aki több mint ötven alkalommal repült illegálisan a saját udvarán tárolt helikopterével. Az 59 éves Antonio Santonastasonak nem volt repülési engedéllye, ráadásul korábban egy helikopterlopási ügybe is belekeveredett. 

Az ügyészek szerint a férfinek 2000-ben vonták be a pilóta engedélyét, miután részt vett egy helikopter ellopásában a Bostontól délnyugatra lévő Norwood Memorial Repülőtéren.  A hatóságok azt mondták, hogy Santonastaso

repülési engedélyének visszavonása ellenére tavaly több mint négy tucatszor repült április 28. és november 11. között, amiket a Szövetségi Légügyi Hivatal felügyelői rendkívül kockázatos repüléseknek minősítettek. 

A kép illusztráció.Forrás: Flickr/wiltshirespotter

A hatóságok szerint Santonastaso azt mondta a nyomozóknak, hogy ő nem tudott arról, hogy visszavonták volna a pilóta engedélyét.Az ügyészek azt mondták, hogy Santonastaso arról is hazudott, hogy orvosi tanúsítványt kért, ami a repülőgép üzemeltetéséhez szükséges.

A Worcester szövetségi bíróság csütörtök délután emelt vádat a férfi ellen.  A The Worcester Telegram arról számolt be, hogy Judge David Hennessy bíró 10 ezer dolláros óvadék (közel 3 millió forint) ellenében elengedte a férfit, azzal a további kitétellel, hogy nem repül többet és nem hagyja el Massachusetts államot - olvasható a Fox News oldalán. 

Az újság arról is beszámolt, hogy Santonastaso bűnösnek vallotta magát a 2000-ben történt helikopterlopásban, bár kezdetben azt állította, hogy ő nem lophatta el a légijárművet, mert külföldön vett részt titkos hadműveletekben. 

Amennyben a férfit elítélik, akár 5 év börtönre és 250 ezer dolláros (több mint 70 millió forint) pénzbírságra is számíthat.