Fegyveresek támadtak meg egy luxushotelt Pakisztánban

2019.05.11. 16:16

Helyi idő szerint fél ötkor négy fegyveres hatolt be a beludzsisztáni szeparatista régióban lévő fontos kikötőváros, Gwadar egy ötcsillagos luxushotelébe. A fegyveresek megöltek egy biztonsági őrt, és több embert megsebesítettek. Beludzsisztán tartományi miniszterelnöke, Jam Kamal Khan Alyani terrortámadásnak minősítette a történteket.

A külföldi turisták és üzletemberek körében eléggé népszerű Pearl Continental Hotel épületében több lövést is leadtak - közölte a BBC.

Az India Today azt írja, hogy tűzpárbaj alakult ki a fegyveresek és a biztonsági emberek között. A helyi önkormányzat szóvivője szerint a támadóknál kézigránát is van.

Az oldal szerint mind a tengerészgyalogosság, mind a hadsereg úton van a helyszínre, amelyet elkerítettek. 

A Pakistan Today című helyi lap információi alapján legalább egy biztonsági őrt megöltek a fegyveresek és többen megsebesültek, de a sebesültek pontos száma még nem ismert. A lap szerint legkevesebb 70 külföldi állampolgár tartózkodhatott a szállodában, akik közül nagyjából 40 lehetett kínai.

Beludzsisztán tartomány regionális kormányának kommunikációért felelős minisztere, Zahoor Buledi azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy a Pearl Continental Hotelből valamennyi vendéget sikeresen kimenekítették.

Ziaulla Langove, Beludzsisztán tartományi belügyminisztere azt közölte,hogy vannak halálos áldozatok és sebesültek, de további részletekkel egyelőre nem tud szolgálni. 

Beludzsisztánban számos terrorszervezet működik, a legfontosabbak ezek közül a Pakisztánhoz kötődő tálibok, a szeparatista Beludzsisztáni Felszabadító Hadsereg és a szunnita-iszlamista Lashkar-e-Jhangvi. 

A szélsőséges csoportosulásokban az a közös, hogy ellenzik a térségbe jövő külföldi, főleg kínai befektetéseket, amelyekre egyébként a rendkívül rossz gazdasági helyzet miatt a tartománynak égető szüksége van. 

A legújabb információk alapján a Pakisztán, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által terrorszervezetként számon tartott Beludzsisztáni Felszabadító Hadsereg jelentkezett a támadás elkövetőjeként. 

A feltételezett támadókról a sajtóban és a közösségi oldalakon fényképeket is közöltek. 

Ezt követően Beludzsisztán miniszterelnöke, Jam Kamal Khan Alyani terrortámadásnak minősítette a történteket.

Elmondása alapján a terroristáknak az volt a célja, hogy minél több, a hotelben tartózkodó kínai befektetőt meggyilkoljanak meg.

Egy hete a Gwadartól nem messze található Ormarában 14 embert öltek meg fegyveresek, közülük 11-en a biztonsági személyzet tagjai voltak.

A kínaiak a pakisztáni kormánytól 2059-ig Gwadar kikötőjében koncessziókat szereztek, ezért cserébe vállalták a kikötő modernizálását.

A projekt része az Egy Övezet, egy Út (One Belt One Road) elnevezésű pekingi geostratégiai és infrastrukturális-gazdasági kezdeményezésnek.

A tartomány többségi etnikumát adó beludzsok egy indoiráni, a kurddal rokon nyelvet beszélő, 10 milliós szunnita muszlim népcsoport, amely nem rendelkezik saját államisággal.

BeludzsisztánForrás: Wikimedia Commons

A történelmi Beludzsisztán jelenleg fel van osztva Irán és Pakisztán között.  A szeparatisták mindkét országban azt szeretnék, ha ez a két régió egyesülne egy független beludzs állam keretén belül.

Kis számban élnek beludzsok Afganisztánban is.