V4NA: Luxuspartik ötcsillagos szállodákban közpénzen, több mint 7 millió euró értékben

6th EASO consultations forum in Greece Greece MEDIA 2016 Athens November Executive Director European Asylum Support Office consultations EASO consultations forum
ATHENS, GREECE - NOVEMBER 28 : European Asylum Support Office (EASO) executive director, Jose Carreira speaks to media during the 6th European Asylum Support Office (EASO) consultations forum in Athens, Greece on November 28, 2016. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Súlyos visszaélések ellenére sem indul büntetőeljárás az EASO, az Unió Menekültügyi Hivatalának vezetője, Jose Carreira ellen, a V4NA brüsszeli EU-körökből származó információja szerint. Az Európai Unió ellenőrzésre hivatott szervei nyilvánvalóan a választási kampányra tekintettel nem érdekeltek egy, az intézményre rossz fényt vető visszaélés-sorozat teljes körű nyilvánosságra hozatalában - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Pedig Jose Carreira ellen

  • több millió euró elsikkasztása,
  • hűtlen kezelés,
  • alkalmazottak zaklatása és lelki terrorizálása miatt

indult uniós számvevőszéki vizsgálat,

amely terhelő bizonyítékok sorát derítette ki.

Az Európai Unió Máltán székelő menekültügyi hivatalában az elmúlt években szó szerint elszabadult a pokol.

Jose Carreira irányításával felelőtlenül szórták a milliárdokat.

Csaló módon kiírt közbeszerzési pályázatok, a visszaélések ellen szót emelő alkalmazottak megfélemlítése és kirúgása, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

A szervezeten belül a rettegés, a vizsgálati jegyzőkönyvből idézve „pszichoterror és lelki erőszak" volt a mindennapi gyakorlat.

A V4NA hírügynökséget uniós források úgy tájékoztatták, hogy a titkosított jegyzőkönyvekben további botrányos részletek is találhatók.

Közpénzen máltai luxushotelekben rendeztek magánpartikat a bennfentes döntéshozók számára.

Az egyik tanúvallomás szerint a legfényesebb partin a legendás filmsiker, a Mamma Mia történetét játszhatták el közpénzen az EU-tisztviselők. VIP Lounge-ról, közpénzből fizetett sztárzenekarokról szólnak a vizsgálati anyagok.

Módszeresen, egy bűnszövetkezet módszereivel csapolták meg a migránsügy kezelésre szánt több millió eurós kereteket.

A migránsok utaztatására, valamint a migránsoknak nyújtandó szolgáltatásokra szánt hatalmas összegeket a közbeszerzési eljárás teljes kijátszásával adták oda velük „baráti kapcsolatokat" ápoló bennfentes cégeknek.

A visszaéléseket szóvá tevő alkalmazottakat terrorizálták, fenyegették, magánnyomozókkal figyeltették meg.

Jose Carreira Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

A vizsgálati jegyzőkönyvekben rögzített súlyos bűncselekmények ellenére – nyilvánvalóan az európai uniós választási kampányra is tekintettel – minden eszközzel megpróbálják eltussolni a botrányt, végső soron futni hagyják a Menekültügyi Hivatal vezetőjét Jose Carreirát, nem tesznek ellene feljelentést.

Történik mindez annak ellenére, hogy a V4NA hírügynökség értesülése szerint Európai Unió Számvevőszéke egy belső vizsgálatban megállapította, hogy az EASO, az Unió Menekültügyi Támogatási Hivatala

a 2017-es év folyamán 7,7 millió euró értékben fogadott be ellenőrizetlen vagy kétes eredetű számlákat.

Jó eséllyel tehát ennyi pénzt sikkasztottak el az európai migránsüggyel foglalkozó hivatal

69 millió eurós költségvetéséből.

Mégsem történik tényleges felelősségre vonás, minden érintett a botrány eltussolásában érdekelt. Egy büntetőjogi feljelentés, egy rendőrségi vizsgálat ugyanis kétségtelenül nem tenne jót az Európai Unió megtépázott hírnevének. Különösen nem a választási kampány idején, amikor mindenki az euroszkeptikus pártok megerősödésétől tart.

A hűtlen kezelésről szóló jegyzőkönyveket ezért a szokásos módszer szerint ide-oda tologatják egymás között a különböző európai uniós hatóságok. Legutóbb érthetetlen módon a teljes vizsgálati anyagot visszaküldték a visszaélések színhelyére, a máltai migránsügyi hivatalhoz, mondván tegyenek ők maguk(!) javaslatot a hasonló visszaélések elkerülésére.